8mo-introduce meal-pexels-pnw-production-7328557-free

8 mån – Introducera måltider

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När barnet vill ha större smakportioner ökar man successivt mängderna till små måltider. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning innehåller fortfarande mycket av den näring barnet behöver. Därför är det ingen brådska att gå över till vanlig mat vid alla måltider. Låt barnets intresse för maten få styra takten. Så småningom, när barnet är tio till tolv månader, behöver det två huvudmål om dagen och några mellanmål däremellan.

I den här åldern behöver maten bara grovhackas med kniv eller rivas med hjälp av ett rivjärn eller matberedare. Man kan också ge lite större bitar som barnet självt kan hålla i handen.

Hur mycket mat behöver barnet vid 8 månader?

Barnet känner själv hur mycket mat det behöver. Vid en del måltider kommer barnet att äta lite mindre mat, men kompenserar det naturligt genom att äta mer vid ett annat mål. Utslaget på en längre tid får barn oftast i sig tillräckligt mycket mat. Så länge barnet växer och utvecklas normalt behöver du därför inte oroa dig.

Små barn orkar inte äta så stora mängder mat och behöver därför äta oftare än vuxna. Genom regelbundna måltider får barnet lättare i sig den mängd mat som behövs. En bra måltidsrytm kan vara frukost, lunch och middag och däremellan några mellanmål.

Information från Livsmedelsverket