8mo-oats-177269028-free

8 mån - Vad kan man ge?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Fortsätt att introducera nya smaker och konsistenser så att barnet vänjer sig vid många olika typer av mat. Det kan vara lättare att ta till sig en ny smak om den serveras tillsammans med mat som barnet redan tycker om.

Frukost, mellanmål och kvällsmål

Bröstmjölk, modersmjölksersättning, gröt, välling, gärna i mugg, eller smörgås är bra frukost, mellanmål och kvällsmål. Servera gärna tillsammans med lite frukt, bär eller grönsaker.

Gröt och välling

För barn under 1 år är det bra med berikad pulvergröt, eftersom den ger mer vitaminer och mineraler än hemlagad gröt. Bland annat är den rik på järn, som små barn kan ha svårt att få tillräckligt av. Samtidigt kan det vara bra om barnet ibland får hemlagad gröt, för att vänja sig vid smaken.

Det är också bra att variera mellan olika sorters köpt gröt och välling, och mellan olika märken. Sammanlagt bör välling- och grötmålen inte bli fler än tre per dag. Barnet behöver också vänja sig vid annan mat och att träna på att tugga mat med grövre konsistens.

Fullkorn och fibrer

Fullkorn och fibrer är bra även för små barn, men en del barn kan bli lösa i magen om det blir för mycket. För andra barn kan det bli tvärtom, de blir tröga i magen. Hur mycket fibrer barn kan äta utan att magen påverkas varierar från ett barn till ett annat – pröva dig fram.

Ett bra sätt att få lagom med fibrer är att variera mellan fullkornsprodukter och mindre fiberrika sorter. Det kan vara enklare att byta ut något som bara barnet äter, till exempel fullkornsvällingen, än att byta ut något som hela familjen brukar äta.

Mjölkprodukter

Vänta med att ge mjölk som dryck och större mängder fil eller yoghurt tills barnet har fyllt 1 år. Mjölk innehåller i och för sig många viktiga vitaminer och mineraler, men bara lite järn.

Om barnet får mycket mjölk eller mjölkprodukter är det risk att barnet inte orkar äta tillräckligt av annan mat, som är mer järnrik. Genom bröstmjölk, ersättning eller så kallad tillskottsnäring får barnet dessutom tillräckligt med mjölk ändå, som är bättre anpassad till barnet.

Lunch och middag

Låt potatis, pasta, ris, bröd, bulgur eller liknande vara basen i måltiden tillsammans med rotfrukter och grönsaker. Kött, fisk, kyckling, ägg, bönor, linser eller tofu gör måltiden komplett. Avsluta gärna med lite frukt eller bär. I frukt och bär finns vitaminer, bland annat C-vitamin, som hjälper barnet att ta upp det järn som finns i maten.

Om man inte är van vid matlagning eller känner sig osäker på om man kan laga mat som ger barnet tillräckligt med näring tycker man kanske att det är lättare att ge barnmat på burk. Burkmat är inte fel, men det kan bli dyrt att alltid köpa färdig mat. Det är inte heller svårt att få till den hemlagade maten. Ta till exempel lite av familjens mat, men låt bli att salta. Barn under 1 år kan nämligen inte reglera saltbalansen på rätt sätt.

Barn under 2 år behöver lite fetare mat än vuxna, eftersom de växer så fort. Till hemlagad mat är det lagom med en tesked flytande margarin eller olja, gärna rapsolja, per portion, om det inte redan ingår fett i maträtten. Sammanlagt bör det inte bli mer än en matsked extra fett per dag. Färdig barnmat innehåller redan lagom mycket fett, så där behövs inget extra fett.

När det gäller protein får barn i allmänhet mer än väl i sig den mängd de behöver. Järn är ett viktigt näringsämne som små barn har svårt att få tillräckligt av. Eftersom de växer så fort behöver de nästan lika mycket järn som en vuxen man. Men små barn kan ju inte äta lika mycket som en vuxen och därför behöver de mat som har berikats med järn.

Det är svårt att nå upp till det rekommenderade järnintaget utan att använda järnberikade produkter. I Sverige berikas barngröt och välling med järn. Barnmat på burk innehåller vanligtvis inte mer järn än hemlagad mat. Vill man inte ge pulvergröt eller välling kan man blanda ner till exempel palttunnbröd i den hemlagade gröten. Det ökar järninnehållet betydligt – en skiva innehåller ungefär en tredjedel av det rekommenderade dagsintaget av järn.

Andra viktiga järnkällor är blodpudding, kött och fisk, bönor, kikärter, linser och tofu. Kroppen har svårare att ta upp järn från vegetabilier, men något C-vitaminrikt till måltiden, som frukt eller grönsaker, underlättar upptaget.

Information från Livsmedelsverket