AdobeStock 539864600

Åderbråck

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att vänta barn innebär en extra belastning på venerna i kroppen, det vill säga de kärl som ska föra blodet tillbaka till hjärtat. Musklerna i blodkärlen slappnar nämligen av under graviditeten, och då vidgas kärlen, samtidigt som trycket på venerna ökar. Detta beror på höga halter av ett gravidtitetshormon som heter progesteron.

En ven som har utvidgat sig extra mycket kallas för åderbråck. Åderbråck är vanligast på ben och vader, men kan även förekomma i underlivet, vilket kan vara besvärligt och kännas obekvämt. De brukar oftast försvinna en tid efter att barnet är fött, när den ökade belastningen minskat.

Stödstrumpor kan lindra symptomen eftersom de underlättar för blodcirkulationen i kroppen. Försök sätta på dem det första du gör innan du stiger upp ur sängen för bäst effekt. Att med jämna mellanrum lägga upp benen högt på en stol eller en kudde i soffan förebygger också svullnad och gör så att benen känns mindre tunga.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se