Alcool mat-pexels-valeria-boltneva-1247677-free

Alkoholfria drycker & alkohol i mat

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Alkohol kan skada barnet i magen. Forskningen har inte kunnat säga om det finns en särskild mängd alkohol som är säker att dricka när man är gravid, därför bör du inte dricka alkohol överhuvudtaget när du är gravid. De drycker som marknadsförs som alkoholfria innehåller ofta cirka 0,5 volymprocent alkohol, och det är dessa man har tittat närmare på.

Alkolfria drycker som innehåller max 0,5 volymprocent alkohol är enligt Livsmedelverkets rekommendatione rsäkra att dricka i måttliga mängder (upp till en liter per vecka, förutsatt att det sprids ut över tid). Vissa livsmedel som juicer eller kefir, kan innehålla små mängder alkohol och dessa är också säkra under graviditeten, då mängden alkohol är försumbar.

Mat som innehåller alkohol, till exempel såser, går bra att äta om den kokats i minst 30 minuter, eller om vätskan reducerats till mindre än hälften. Flamberade rätter kan däremot innehålla alkohol och dessa bör gravida undvika, eller åtminstone inte äta en hel portion av. Det går bra att smaka lite grann.

Med detta sagt kan det vara bra att komma ihåg att alkohol kan skada fostret, även vid små mängder. Alkoholen påverkar celldelningen under graviditeten och kan på så sätt orsaka skador i fostrets utveckling. Det här gör att det inte finns någon ”säker” tid eller mängd alkohol att konsumera under en graviditet.

Om du dricker alkohol under graviditeten innebär det att fostret exponeras för alkoholen under längre tid än du själv. Detta är för att fostret inte kan bryta ned alkoholen, och därför finns den kvar i fostervattnet. Under graviditetens första del är fostret mest känslig för kroppsliga missbildningar medan hjärnan kan skadas under hela graviditeten.

Alkohol passerar över till fostret via moderkakan redan i tidig graviditet, så även när du misstänker eller om du planerar att bli gravid är det bra att avstå från alkohol.

Källa