Detroit-birth-photography-HannahS (279)

Amningen de första dygnen

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Amningen de första dygnen efter förlossningen kan vara väldigt olika varandra. Så här brukar det kunna se ut:

Dag 1

De första timmarna är barnet oftast väldigt aktivt, vaket och redo att komma till bröstet. Men inte alla barn. En del barn kan må illa och kräkas, vara trötta efter födseln eller ha ont i huvudet efter en sugklocka. Friska, fullgångna barn klarar sig det första dygnet på reserver från den tid då de låg i magen. Många nyfödda barn sover mycket efter den första vakenperioden, kanske ett dygn.

Dag 2

Det andra dygnet däremot behöver barnet få i sig bröstmjölk. De allra flesta barn har börjat suga inom 24 timmar och därefter kan de suga väldigt mycket och ofta.

Här kan det bli lite jobbigt för det är precis nu som du som nybliven förälder brukar vara väldigt trött. Du har varit adrenalinstinn första dygnet när barnet sover mer och när barnet vill suga mycket kommer tröttheten.

Det gäller nu att du har kunskapen och flrståelsen om att barnet behöver få suga mycket det här andra dygnet, då det stimulerar till en ökad mjölkmängd. Barnet får i sig små droppar råmjölk som ibland inte ens syns.

Du får prioritera att vila de korta stunderna då barnet sover. Barnet kanske vill suga 8–12 eller kanske ännu fler gånger det här andra dygnet. Den första veckan bör det inte gå mer än 4–5 timmar mellan amningarna.

Viktigt att veta är också att barnet behöver äta även på natten. Om du vaknar och känner att det dags för mat (det känns i brösten) väcker du barnet och lägger det till bröstet. Om barnet inte vill vakna kan du väcka det genom att byta en blöja.

Dag 3-5

Vid det tredje-, fjärde- eller kanske femte dygnet rinner den mogna mjölken till. Då suger kanske barnet på två bröst per mål och tar en paus och sover.

Ibland vill barnet äta på 2–4 bröst/mål innan det blir mätt (= backa tillbaka till första och andra bröstet en gång till, tänk "fyrarätters"). Vanligtvis blir det lite mer pauser mellan de aktiva amningarna när den mogna mjölken har runnit till.

Får barnet tillräckligt med mat?

En bekräftelse på att barnet får i sig tillräckligt med mat är att barnet släpper bröstet och är nöjt, att barnet är aktivt och alert mellan amningarna att det kissar och bajsar flera gånger per dygn. Barnets bajs ändrar färg från svart till brungrönt till gult de första dagarna.