De första dygnen är barnets magsäck liten som en hasselnöt/körsbär (ca 5–7 ml) i storlek vilket innebär att det får mättnadskänsla efter täta och korta amningsstunder.
Efter ytterligare några dagar har magsäcken tänjt sig till en valnöts storlek (ca 22-27 ml) och vid ungefär en veckas ålder är magsäcken som en pingisboll (ca 45-60 ml).
Eftersom magsäcken är så liten som den är behöver barnet äta ofta och det blir många amningstillfällen under dygnet.
Barnet måste äta även på natten
Barnet bör inte sova för långa stunder den första veckan. Barnet ska suga kraftfullt minst 8-12 gånger per dygn. Om du vaknar och känner att det är dags för barnet att suga, väck barnet genom att lägga det hud-mot-hud och erbjud bröstet. Om barnet inte vill vakna, väck det genom att byta en blöja. På natten peakar prolaktin (som är det mjölkbildande hormonet) och eftersom mjölkbildning sker på efterfrågan är det bra att amma på natten.
Barnet går först ner i vikt
Det nyfödda barnet brukar de första dagarna gå ner lite i vikt (upp till 10 % av sin födelsevikt) vilket är helt normalt. Men runt dag 4–5 ska vikten vända och barnet ska börja gå upp igen.
Tecken på att barnet fått i sig tillräckligt
Tecken på att ditt barn fått i sig tillräckligt med mat är att barnet:
- är nöjt efter amningen.
- kissar – minst 6 – 8 blöjor per dygn.
- bajsar – de första dygnen ändrar bajset färg från att vara svart och kletigt (innan mjölken rinner till) till att bli brungrönt och lite lösare och därefter bröstmjölksbajset som är gult och kornigt, vilket är helt normalt.
- är alert och aktivt mellan amningarna.