Preg-Life-17

Amningshormoner

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Det här dygnet då bröstmjölken rinner till är det väldigt mycket hormoner som rusar i mammans kropp. En del mammor känner av det mer och andra mindre. Vanligt är att mamman känner sig väldigt gråtmild och känslig. Det är en helt normal reaktion och viktigt att veta, så att man inte blir rädd när man sitter hemma med sin lilla bäbis och kanske gråter mycket i stället för att känna glädje över sitt nyfödda barn.

När moderkakan lossnar sjunker östrogen och progesteron i mammans kropp och då är det är fritt fram för de två amningshormonerna, oxytocin och prolaktin.

Oxytocin

Oxytocinet är ett fantastiskt ”lugn och ro- hormon” som gör att mamman känner sig lugn, blodtrycket sjunker och ökar bindningen till barnet (när oxytocinet peakar). Just när det gäller amning så påverkar det utdrivningen av mjölken, utdrivningsreflexen. Det kan vara bra att känna till att det är normalt att det tar upp till två minuter innan mjölken kommer. En annan fantastisk sak med oxytocinet är att det gör mammas sinne mer öppet för att börja lära känna sitt barn.

Oxytocinet kan påverkas/hämmas av stresshormon som adrenalin eller kortisol. Det innebär att om du känner dig trött, har smärtor eller är orolig kan det vara lite svårt att få fram mjölken. Försök i så fall att hitta ett läge där du sitter bra. Det kanske känns bra att sitta rakryggad med en liten kudde i svanken och en fotpall under fötterna, att sitta tillbakalutad eller att ligga och amma så att du kan slappna av. Du kan också ha en värmedyna över axlarna om det känns skönt eller få lite massage om du tycker om det.

Prolaktin

Det andra amningshormonet, prolaktin är det mjölkbildande hormonet och påverkas inte av stresshormonerna kortisol och adrenalin. Det mjölkbildande hormonet gör att mjölken inte kan ta slut från ena dagen till en annan. Vi vet också att prolaktinet peakar på natten. Det innebär att om barnet suger mycket på natten, aktiveras det mjölkbildande hormonet och mjölkmängden ökar inom ett par dagar.

En del mammor blir nedstämda dagarna efter förlossningen och känner inte alls den där glädjen de skulle vilja känna.