AdobeStock 516086180

Andfåddhet

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att känna sig andfådd eller flåsig, som om du skulle ha riktigt dålig kondition, är något som många upplever när de väntar barn. Belastningen på alla organ ökar på grund av graviditeten, din kropp håller ju på att skapa en ny liten människa! Det här gör att din andning kan bli mer ansträngd än vanligt. Under graviditeten producerar din kropp minst en liter extra blod vilket gör att hjärtat måste arbeta snabbare för att pumpa runt blodet i kroppen, något som i sin tur ger en ökad puls. En ökad puls gör att du behöver andas lite snabbare.

Andfåddhet mot slutet av graviditeten beror också på att barnet i livmodern tar mycket plats från dina andra organ, så att lungorna helt enkelt får mindre plats för att fylla ut sig optimalt. Känner du dig överdrivet andfådd behöver du prata med din barnmorska eller läkare så att de kan avgöra om du behöver komma på besök för att utesluta att andfåddheten inte beror på något annat.

Blir du så andfådd att du upplever att det är svårt att andas djupa andetag behöver du söka vård omgående. I sällsynta fall kan man få en liten propp i lungan, risken för proppar i hela kroppen är lätt förhöjd under graviditet.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se