LindseyBartell 33

Att bli förälder

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Inget kan väl vara mer underbart än stunden när du får beskedet: du ska bli förälder! Något du kanske har velat, hoppats på eller jobbat för tillsammans med din partner.

Samtidigt kan beskedet kännas mer skrämmande än något annat. Att bli förälder är en stor och livsavgörande händelse. Som förälder kommer du att få följa utvecklingen hos en ny människa och du kommer mycket länge att vara en av de viktigaste personerna i ditt barns liv.

En omställning att bli förälder

För en del känns föräldraskapet självklart från början. För de flesta är det en mer eller mindre stor omställning att bli förälder, som också pågår över tid, i takt med att barnet växer och får nya behov. Vilken ålder man är i när man får barn kan också ha stor betydelse för hur man ser på föräldraskapet och hur man kommer att vara som förälder.

Minns din barndom

I samband med att man får barn är det vanligt att fundera över sin egen barndom. Det kan vara bra att försöka minnas både sådant som man tyckte var bra, som man gärna vill föra vidare till sina barn, och sådant som man inte vill föra vidare. Att tänka igenom vilka värderingar man har och andra viktiga livsfrågor är värdefullt för många blivande föräldrar.

Prata om förväntningar

Det kan också vara bra att du och din partner talar om era förväntningar på varandra som föräldrar. Vilka bilder av mamma- och papparoller har ni? Hur ser ni på vad en familj är och hur vill ni att er familj ska fungera? Vad vill ni ta med er från era egna ursprungsfamiljer och vad vill ni inte föra vidare? Hur samarbetade era respektive föräldrar? Hur vill ni göra? Det kan vara bra att fundera över om det är några andra viktiga personer ni vill ha i era barns liv och i så fall vilka. Finns det någon ni vill involvera extra mycket och som ni kan få stöd och hjälp av?

Råd när du blir förälder

Att bli förälder kommer inte av sig själv. Det är du själv som måste bestämma på vilket sätt det ska bli. Annars finns det risk för att andra bestämmer det åt dig – och då blir det inte på dina villkor. Här följer 5 råd:

1. Välj att bli förälder

Som den person som inte väntar barn och inte ska föda eller amma är det lätt att hamna utanför. Det kan också vara lätt att överlåta huvudansvaret till mamman onödigt mycket. Om du vill ha en bra relation till ditt barn behöver du själv jobba för det. Du väljer själv om du vill vara med eller vara utanför. Du måste själv ta ett steg fram och anmäla dig. Du väljer.

2. Titta inte bara på vad din föräldraledighet kommer att kosta, utan också vad den är värd

Av de parametrarna man lägger in i kalkylen så är oftast ekonomin avgörande. Vem tjänar mest och vem ska vara hemma? Det sägs att många föräldrar lyssnar på hur deras partner vill att de ska fördela föräldraledigheten och sedan lyssnar de på vad chefen tycker. Därefter tar de det som blir över. Om det blir något över. Det är kanske dags att fråga dig själv vad du vill? Vad tjänar du på att få vara hemma med ditt barn?

3. Tala med dina föräldrar eller kompisar som har barn

Visst kan du läsa böcker och surfa på nätet efter information. Men inget går upp mot ett levande samtal med någon som har livserfarenhet. Att få ställa frågor bakom fasaden. Att lyssna och titta på dem som ligger lite före och har skaffat sig erfarenhet. Goda råd och kunskap ger insikt. Ta med dig det som du tycker är bra och strunta i resten.

4. Prata med din partner om förväntningar

Prata om både dina och din partners förväntningar inför förlossningen och föräldraskapet. Det är lätt att gå om varandra och ha förväntningar på varandra utan att egentligen ha lyssnat av och frågat. Vi kommer oftast från egna familjer med olika seder och bruk som nu ska blandas till en ny familj. Glöm inte att tala om hur du själv vill ha det samtidigt som du lyssnar på din partner.

5. Gå inte och bär på en hungrig bebis

Som förälder behöver du ibland lämna ifrån dig ett skrikande, hungrigt barn till mamman om hon ammar, och det kan kännas frustrerande att inte räcka till. Men du kan inte amma. Gör det du kan istället. Konkurrera inte om matningen om det inte behövs. Lär dig vilken omvårdnad som ditt barn mer behöver, som att byta blöja eller kläder när barnet är mätt och belåtet. Är det så att ert barn inte ammas utan matas med nappflaska går det däremot utmärkt att du är lika delaktig i matningen som den som ammar.