AdobeStock 448941763

Att få syskon

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Det kan vara en stor omställning för äldre syskon att få en lillasyster eller lillebror, särskilt om det är första gången för syskonet.

Att börja förbereda äldre syskon i god tid kan underlätta inför att ni kommer hem med den nya bebisen.

Förbered äldre syskon

Förberedelserna kan påbörjas redan när ni vet att ni är med barn. Eventuella rumsbyten, byte av säng eller förändringar av andra rutiner kan till exempel göras långt innan den nya familjemedlemmen kommer hem.

Ni kan läsa sagor om att få syskon, titta på bilder när barnet själv var bebis och prata runt det, samt träffa andra spädbarn. Involvera barnet allt mer ju närmare födseln ni kommer.

Prata tillsammans om de förberedelser ni gör hemma. Låt gärna syskonet ha en docka eller nalle redan under graviditeten, kanske med små blöjor och kläder.

Ge realistisk information, det är till exempel ingen bra idé att säga att ni kommer hem med en lekkamrat till syskonet, eftersom det kommer dröja länge innan de kan leka.

Be släktingar och vänner att även bekräfta och ägna det äldre syskonet tid när de träffar er tillsammans med den nyfödda bebisen.

Vardag med flera barn

Se till att äldre syskon får fortsatt tid med dig som förälder. Är ni två så försök att regelbundet skapa utrymme för egen tid med den föräldern som barnet tillbringade mest tid med innan syskonet kom (för att förändringen inte ska bli så stor) – utifrån hur situationen ser ut hemma hos er.

Även korta stunder av samvaro är guld värda, som att äta mellanmål tillsammans och prata om hur det varit på förskolan, att sitta och rita vid köksbordet tillsammans eller högläsning ur en bok.

Försök att vara helt närvarande de här stunderna och lägg bort mobil, padda, dator och andra störande moment, så att barnet får din fulla uppmärksamhet och inte behöver söka negativ uppmärksamhet.

Ni kan ge äldre syskon lite egna privilegier som att få följa med och handla, ha egna aktiviteter med föräldern eller släktingar som att gå på bio, åka till simhallen eller att till exempel få veckopeng.

Det kan vara knepigt att få till det, men om man hittar lite balans i familjen så blir det lugnare med amningen och anknytningen till det nya barnet.

Amningen när ni kommit hem

Många gånger är det barnets skrik som kan oroa syskonet. När bebisen är hungrig och skriker och mamma blir fokuserad på bebisen och ska amma - då vill det äldre syskonet också ha uppmärksamhet och klättra upp i mammas knä.

Avledande manöver När bebisen till exempel skriker, kan den andra föräldern/eventuell stödperson hitta på något kul med syskonet som tar uppmärksamheten från bebisen en stund. Då kan mamman börja amma i lugn och ro. När bebisen suger kan det äldre syskonet komma och se hur bebisen äter från mammas bröst.

Läsa bok, gosa och ramsor om fötter Senare när du känner dig mer bekväm med amningen, kan du läsa bok för syskonet samtidigt som du ammar – en mysig stund för er alla.

Gör gärna bebisens fötter och tår intressanta, de är inte så ömtåliga när syskonet vill hålla eller klappa. Dessutom är smittorisken mindre i jämförelse med bebisens ansikte och huvud. Ni kan till exempel sjunga eller säga små ramsor om fötter och tår.