AdobeStock_196579649

Att flaskmata ditt barn

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Matstunden är inte bara mat, det är också en unik möjlighet för närhet, värme, hudkontakt, ögonkontakt, kärlek och samspel mellan föräldrarna och barnet. Dessa faktorer är lika viktiga oavsett om man ammar eller ger sitt barn mat med nappflaska.

Ett barn som matas med flaska ska helst matas av dig som förälder för att främja samspelet er emellan. Säker ”hud mot hudkontakt” i början underlättar också anknytningen och ger fler fördelar för barnet: det blir lugnt, stabilare blodsocker och underlättar för barnet att hålla sig lagom varmt. Om barnet ligger nära känner det även doften av den som matar.

Gör så här

Du som matar barnet bör sitta bekvämt, ha allting inom räckhåll och försöka skapa en lugn miljö. Genom beröring i samband med matningen frisätts "lugn- och ro hormonet" oxytocin hos barnet och när det suger på nappflaskan frisätts även maghormoner som stimulerar matsmältningen och bidrar till att göra barnet lugnt.

Så blandas ersättningen När du tillreder modersmjölksersättning är det viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen som avser mängd, tillredning och hållbarhet. Den rekommenderade mängden per mål och dygn varierar beroende på barnets ålder, vikt och aptit.

Vid behov kan du få individuella råd från barnmorska eller barnsjuksköterska på BVC. Därifrån kan du även få hjälp med val av lämplig produkt vid till exempel allergi i familjen.

Så sitter du När du matar med flaska är det en fördel att hålla barnet halvsittande i din famn och att stödja barnets huvud och nacke med din arm. Då får du möjlighet att ha ögonkontakt med ditt barn under matningen.

Barnets hungersignaler Det är viktigt att anpassa matningen till barnets hunger. Små nyfödda barn har oftast hungersignaler som de visar. När barnet vrider på huvudet, söker efter något att suga på, för händerna mot munnen och så småningom blir missnöjt och skriker är tecken på att barnet är hungrigt.

Att tänka på när du matar barnet Vid själva matningen kan du tänka på att hålla flaskan stilla och att inte truga om barnet vill ta en paus i matningen. Du behöver inte alltid ta bort flaskan för en paus, utan sänk flaskan i horisontellt läge, barnet pausar, och höj flaskans läge när barnet börjar suga igen.

Vissa barn kan behöva rapa ett par gånger under matningstillfället, men det är väldigt olika. Ibland kan barnet behöva en extra stund av närhet i din famn efter att det har ätit.

Napp och flaska

Om barnet får utpumpad bröstmjölk ska mjölken förvaras i kylskåp mellan pumpning och matningstillfälle. När bröstmjölk eller modersmjölksersättning sedan ges till barnet bör den ha rums- eller kroppstemperatur.

Val av modell Vilken modell nappen eller flaskan bör ha handlar mest om tycke och smak. En del barn föredrar en viss nappmodell. Det är dock viktigt att nappen till flaskan har ett litet hål så att matningen går i lagom takt.

Rengöring och skötsel Rengör napp och flaska efter varje matningstillfälle. Detta görs bäst genom att först skölja med kallt vatten sedan diska med varmt vatten och diskmedel och slutligen skölja napp och flaska noggrant. Koka flaska och napp i cirka 5 minuter en gång per dag.

Omgivningens stöd Att få mata ett litet barn är en glädje för många. Om möjligt är det du som förälder som matar barnet. Omgivningen kan hjälpa till med andra sysslor som att till exempel blanda ersättning, diska nappflaskan, laga föräldrarnas mat och städa.

Mammor som inte kan eller inte vill amma ska alltid mötas med respekt från omgivningen. Om det känns sorgligt att inte amma kan man alltid tala med sin barnmorska eller BVC-sjuksköterska för stöd och råd.

Matningen är en stund då du som föräldrer och ditt barn utvecklar ett nära och unikt samspel som är viktigt för barnets känslomässiga utveckling.