Chinelle-Rojas-001

Att förbereda sig inför födseln

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det är vanligt att känna att man är lite i otakt med varandra då kvinnan som ska föda oftast börjar förbereda sig mentalt före sin partner, och på så sätt får ett försprång. Därför kan det vara en god idé att redan tidigt i graviditeten anmäla er till en förlossningsförberedande kurs. Här får man viktig kunskap om vad som händer i kroppen under en födsel samt vilka smärtlindringsalternativ som finns tillgängliga. Då har ni tillsammans avsatt tid för något som bara handlar om er, där ni får en chans att synka tankar och kunskap om födandet.

Förlossningen brukar bli som allra bäst när man är ett sammansvetsat team med kunskap om varandras behov. Ingen födsel är den andra lik, och förberedelser är viktiga oavsett om det är det första, andra eller tredje barnet som ska födas. Förlossningen brukar upplevas som mer positiv om man är ett sammansvetsat team med kunskap om varandras behov.

Börja med relationen

Kan ni kommunicera om viktiga saker med varandra? Att ha en god och förtroendefull relation är viktigt i sammanhanget. Om ni upplever att det finns saker att jobba med i relationen kan det vara en bra idé att börja i den änden.

Skaffa kunskap om förlossningen

Även om du som partner aldrig har ett medicinskt ansvar så är kunskap om själva förlossningen inte fel. Att läsa på om de olika faserna av förlossningen, på vilket sätt en födsel sätter igång och metoder för smärtlindring kan hjälpa dig att känna dig trygg och därmed även förmedla trygghet till din partner.

Var hemma så länge det går

En födsel startar oftast med värkar. Den här första fasen kallas för latensfasen. Under latensfasen är det en fördel om ni kan stanna hemma så länge som möjligt. Då är det viktigt att inte stressa upp sig och springa runt och leta efter saker att ta med till förlossningen. Så se till att ha väskan packad i god tid innan det är dags för att undvika det stressmomentet.

Värkarbetet är beroende av hormonet oxytocin, som frigörs i kroppen när kvinnan känner sig som mest trygg och avslappnad, och det är känsligt för stress och störningar. Tänd ett ljus, behåll lugnet, försök koppla av och se till att vila så mycket som möjligt mellan värkarna.

Visualisera målbilder

Visualisera gärna målbilder inför förlossningen. En målbild kan vara ”när mitt nyfödda barn ligger på bröstet” eller ”när vi kliver in genom dörren hemma med en bebis i famnen”. Använd de här målbilderna under födandet och påminn er om dem när orken och krafterna tryter.

Ge stöd som partner

Att du som partner kan ge ditt kärleksfulla stöd under födseln är ovärderligt. Du är viktig! Kom ihåg det – även om du kanske känner dig rädd, okunnig och osäker. Det räcker långt att du bara finns där och är lyhörd och närvarande för din partner – både under graviditeten och förlossningen. Fråga vad din partner behöver och på vilket sätt du kan stötta henne.

Bli medveten om dina behov

För att kunna stötta din partner på bästa sätt behöver du även bli medveten om dina egna behov. Om du exempelvis själv är rädd för att se din partner ha ont, eller om du kanske har fobi för blod och sjukhus, så kan det vara en god idé att fundera över hur du ska hantera det. En förberedd, utsövd och mätt partner är det bästa stödet under en födsel.

Ge massage och var nära

Under födandet kan du hjälpa din partner genom att ge massage under värkarbetet. Beröringen kan frigöra oxytocin hos henne. Tänk på att massagen som du ger under värkarbetet ska vara mjuk och rytmisk. Långsamma och mjuka men samtidigt bestämda rörelser fungerar ofta bra både under värkarna och i pauserna mellan dem.

Under förlossningen kan du hjälpa till genom att vara nära, badda pannan med en blöt handduk mellan värkarna och påminna om att ni snart har barnet hos er.