AdobeStock 616829193

Att gå över tiden

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Man får ett datum, ett datum när ens barn beräknas födas, då man äntligen ska få träffa den lilla person man väntat på så länge. Datumet närmar sig och besvären, tröttheten, tålamodet och framförallt förväntan gör sig konstant påminda. Sedan passeras det där efterlängtade datumet - och du har fortfarande inte fått träffa ditt barn.

Det kan vara bra att komma ihåg att det beräknade födelsedatumet är en uppskattning av beräknad födsel och att de allra flesta kvinnor går över tiden när de väntar sitt första barn. Även om det kan upplevas som frustrerande för många kvinnor, så finns det faktiskt fördelar med att gå över tiden och att låta kroppen starta när den är redo.

Från tidig graviditet har din kropp anpassat sig och förberett sig inför att föda barn. Fogarna i bäckenet luckras upp av hormonet relaxin och blir mer rörliga. I slutet av graviditeten, när barnets huvud rör sig ned i bäckenet och i vissa fall fixerat sig, luckras det här upp ännu mer och bäckenet blir än mer rörligt. Allt för att din kropp ska optimera utrymmet för barnet under födseln.

Några extra dagar kan vara bra

Barnet behöver kanske också de där extra dagarna för att göra sig redo. Under en födsel gör barnet fyra rotationer genom bäckenet och den första av dessa är en flektion av huvudet, alltså att barnet bockar in huvudet med hakan ned mot bröstet. Den första rotationen, flektionen av huvudet, sker ofta redan innan värkarna startar. Man brukar kalla det att barnet ”ställer in sig i bäckenet”. Det här gör barnet för att minska omfånget, så att nedträngandet ska gå så smidigt som möjligt. Precis som din kropp förbereder sig och anpassar sig, behöver barnet också göra det. Även livmodertappen hinner mogna och mjukna. Båda de här processerna i din kropp ökar chanserna för ett så bra förlopp som möjligt när det väl sätter igång.

Att känna frustration och bristande tålamod är inte ett dugg konstigt, men att veta att det är för att din kropp och ditt barn förbereder sig för att skapa de bästa förutsättningarna som finns innan ert möte - barnets födelsedag - kanske kan hjälpa?

Källor:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se