drink alccol-pexels-karolina-grabowska-5202793-free

Druckit alkohol innan du plussat?

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Många vet att det rekommenderas att helt avstå från alkohol under en graviditet, men det gäller även om du planerar att bli gravid eller om du misstänker att du är gravid.

Man kan inte planera allt

Vi vet däremot att livet inte alltid är så lätt att planera. Kanske har du precis slutat med preventivmedel och trodde inte att det skulle gå så fort att plussa på stickan? Eller planerade du inte en graviditet men har nu fått ett positivt graviditetsbesked? Oavsett vilken situation du befinner dig i så är det inte ovanligt att fundera över vad din konsumtion av alkohol innan beskedet kan innebära.

Från och med ett positivt graviditetsbesked gäller nolltolerans vad gäller alkohol. Detta för att ingen vet vilken mängd alkohol som eventuellt skulle kunna vara säker men även för att även små mängder potentiellt kan skada fostret. Alkohol passerar fritt till fostret och kan där inte brytas ned lika effektivt som det gör hos mamman. Risken för organskador är störst i början på graviditeten (mellan graviditetsvecka 5 och 10, då fostret är 3 till 8 veckor gammalt). Under senare graviditet påverkas mer kognitiva förmågor såsom inlärning och koncentrationsförmåga.

Så vad kan jag göra om jag plussat på stickan och druckit alkohol innan jag visste?

Till att börja med, kom ihåg att en graviditet är lång, ditt barn har mer eller mindre 40 veckor på sig att utvecklas, så avstå från och med nu. Även om alkohol bör undvikas under hela graviditeten verkar det vara mycket liten risk för att ett litet intag av alkohol, enstaka gånger i tidig graviditet, skulle skada fostret. Så om du drack alkohol innan ditt graviditetsbesked, ta upp det med din barnmorska som då kan ge dig råd framöver.

Hur mycket barnet påverkas av skadliga ämnen under graviditeten beror på flera faktorer. Framför allt om det är flera olika ämnen såsom alkohol, tobak eller andra substanser, men även fostrets allmäntillstånd och nedärvda förmåga att tolerera skadliga ämnen. När man talar om risker är det därför av vikt att väga alkoholintag och annat ohälsosamt man gjort under graviditeten mot de positiva saker man gjort för hälsan som helhet. Undvik alkohol framöver och följ övriga rekommendationer vad gäller kost och livsstil. Ta folsyra och eventuella andra tillskott som är rekommenderade för dig. Allt det här påverkar fostrets utveckling och förmåga att stå emot skadliga ämnen.

Källa:

  • Floyd R.L., Decouflé P. & Hungerford D. W. (1999) Alcohol use prior to pregnancy recognition