food-3230799 340

Att tänka på i köket

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Små barn är känsliga för bakterier och virus som kan orsaka matförgiftningar. Därför är det bra att tänka extra på hygienen när du lagar mat till eller med barn. Det är förstås viktigt att tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling. Diska skärbräda och köksredskap noga när du skurit kött och kyckling. Det är också bra att skölja grönsaker, särskilt bladgrönsaker.

Rått kött kan innehålla skadliga bakterier som ehec. Låt därför inte barn smaka på rå köttfärs eller rått kött. Genomstek köttfärs och kyckling.

Om du ska spara mat som blivit över, sätt in den i kylskåp eller frys så snart som möjligt. Om maten står framme i rumstemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt.

Ät inte bränd mat

När mat bränns vid bildas skadliga ämnen som inte är bra för vare sig barn eller vuxna. Skär bort det som är bränt, eller kasta om maten är mycket bränd. Det är också bra att låta maten bli gyllengul snarare än gyllenbrun vid tillagning.

Hemlagat eller färdiglagat?

Många tycker det är roligt att laga mat medan andra kanske inte är så vana vid matlagning. Att laga bra mat för små barn behöver inte vara svårt. På webben och i kokböcker finns många bra och enkla recept du kan ta hjälp av. Det finns också en hel del halvfabrikat och färdigrätter som passar även små barn.

Vissa är tveksamma till industrilagad mat för att den ibland innehåller mer tillsatser än hemlagad. Då är det bra att veta att alla tillsatser som används i livsmedel är vetenskapligt bedömda och godkända och säkra för både barn och vuxna. Däremot kan man behöva se upp så att produkterna inte innehåller mycket salt eller socker. Välj gärna nyckelhålsmärkt mat – den innehåller mindre salt och socker.

Information från Livsmedelsverket