kendra-wesley-VX08HByW6gE-unsplash

Babynest, bedside crib eller spjälsäng?

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Ja, vad är egentligen skillnaden på dessa tre, och hur vet man vad man ska köpa? Kanske är det just såna här praktiska tankar som börjar ta upp mycket av din tid nu.

En fråga som kan uppstå är hur man egentligen tänkt sova tillsammans med sitt barn. Det finns lite olika alternativ, men måste man köpa alla? Hur vet man vad som är bäst för ens egen familj? Vi reder ut begreppen så att det kanske blir lättare att veta vad som kan passa bäst för dig/er.

Babynest

Ett babynest är som en liten madrass med mjuka och höga kanter som gör att barnet kan sova tryggt bredvid dig i sängen. Det är ett alternativ för dig som exempelvis nattammar och vill ha barnet nära men samtidigt ge hen en egen sängplats. Även om samsovning inte rekommenderas av socialstyrelsen förrän barnet är minst 3 månader gammalt, är det så här verkligheten ser ut för många familjer. Om detta är det alternativ som fungerar bäst för er finns det flera tips för att samsova tryggt och minska risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS):

 • Barnet ska alltid sova på rygg.
 • Barnet bör ha en egen sovplats med kanter i sängen - ”bed in bed”.
 • Madrassen ska vara fast.
 • Se till att ni har en lagom temperatur i sovrummet, cirka 16-20 grader, inte för varmt eller för kallt.
 • Se till att barnets ansikte inte täcks av filt/täcke eller kudde.
 • Se till så att barnet kan röra sig fritt.
 • Se till att barnet inte kan trilla ur sängen, komma i kläm eller bli nedtryckt.
 • Använd inte nikotin.
 • Amning och eller användande av nappar skyddar mot SIDS.

Bedside crib

En bedside crib är en mindre version av en spjälsäng. Grundidén är att den ska fästas ihop med din säng, men ofta kan den även användas fristående precis som en spjälsäng/vagga då de flesta har en sidovägg som kan fällas upp och ner.

En bedside crib är ett alternativ för dig som vill ha barnet nära, utan att hen ska behöva ligga i samma säng som dig. Istället agerar den som en förlängning av din säng. Om du exempelvis nattammar ofta kan detta vara ett bra alternativ istället för en spjälsäng, då du inte behöver gå upp varje gång det ska matas. Det kan även vara ett fint alternativ för familjer med syskon som gärna vill krypa upp i sängen på nätterna.

Spjälsäng

En spjälsäng är en liten säng för spädbarn och små barn. Detta är även det sätt att sova på som anses säkrast och rekommenderas av de tre alternativen. Däremot är spjälsängar oftast det dyraste alternativet, men då är det en möbel som är tänkt att leva länge och som kan växa tillsammans med ditt barn. Andra mer praktiska fördelar med en spjälsäng är att de är:

 • Stora och stabila.
 • Har längre levnadstid än andra alternativ.
 • På många modeller kan ena sidan höjas och sänkas, samt tas bort när barnet är stort nog att ta sig i och ur själv. Även botten brukar ha flera höjdlägen.

Så vad ska man välja?

I slutändan så får man nog ta med sig att man inte kan förutspå vad ens barn kommer att föredra. Kommer hen konstant vilja vara nära och det blir omöjligt med ett annat alternativ än att samsova med ett babynest? Eller känner du själv väldigt starkt kring att barnet ska sova i sin egen säng? Vad säger din magkänsla? Man får tänka att det är just de här frågorna som till slut kommer leda till att man landar i det som kommer kännas bäst för just sin familj. Huvudsaken är att barnet får en trygg plats att sova på och den närhet hen behöver.

Källor: - Rikshandboken Barnhälsovården för professionen - Socialstyrelsen