max-kIo5g3F4J70-unsplash

Bäckenbotten

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Bäckenbotten är en muskelplatta som sitter längst ned i vårt bäcken. Den har till uppgift att tillsammans med ligament, stabilisera våra inre organ och stå emot det tryck som kommer uppifrån buken. När vi aktiverar bäckenbotten (kniper), höjs hela muskelplattan något och när vi krystar (tömmer tarmen, kräks, föder barn) sänks den. Man brukar därför likna den vid en studsmatta som både kan skapa kraft uppåt och fånga upp tyngd/belastning ovanifrån. Ens bäckenbotten aktiveras automatiskt vid ökat buktryck om den fungerar normalt. Musklerna styr även vår förmåga att hålla kvar samt släppa ut urin, avföring och gaser. Den spelar också en viktigt roll i vår sexuella funktion.

Under graviditeten har musklerna i bäckenbotten belastats tyngre än normalt och under en vaginal förlossning töjs bäckenbottenmuskulaturen ut med över 300 %. Denna uttöjning innebär en kraftig belastning för bäckenbottens muskler, stödjevävnader och nerver och det är därför vanligt att underlivet inte känns som vanligt efter en förlossning. Det är mycket vanligt att få mindre bristningar framförallt om du är förstföderska.

Symptom efter födseln

Symptom från bäckenbotten efter födseln innebär ofta en påverkan på någon av de funktioner som musklerna styr, exempelvis:

  • svårighet att hålla urin/avföring/gaser
  • svårighet att tömma blåsa/tarm
  • tyngdkänsla i underlivet
  • instabilitet/vidhetskänsla i underlivet
  • svårighet att ”hitta knipet”
  • svårighet att få orgasm
  • samlagssmärta

Vad är normalt?

Det är normalt att uppleva smärta och svullnad i underlivet de första veckorna efter en vaginal förlossning. Många har även svårt att tömma tarmen och det kan vara svårare att känna signaler från blåsan den första tiden. Det kan vara svårt att hitta ”knipet” precis efter en förlossning, men regelbunden träning ska ge tydliga resultat på att du blir starkare. Tyngdkänsla och urinläckage vid ansträngning är även vanligt under det första 6-12 månaderna.

När ska jag söka hjälp?

Om du har symptom från bäckenbotten efter din förlossning bör det sakta bli bättre och bättre vecka för vecka. Om du har svårt att känna signaler från blåsan även efter några veckor, har avföringsläckage eller stora tarmtömningssvårigheter bör du prata med din barnmorska eller läkare, alternativt söka hjälp på en gynekologmottagning. Om du känner dig osäker på hur det ska kännas i bäckenbotten eller besväras av exempelvis tyngdkänsla, ansträngningsläckage eller har svårt att hitta ”knipet” kan du söka dig till en fysioterapeut inom kvinnohälsa med kompetens att undersöka bäckenbotten. Våga söka hjälp.

För tips om hur du bland annat kan underlätta tarmtömning, läs vår artikel med råd från fysioterapeuten som du hittar i vår kategori Trimester 4.

Källa:

  • Bø et al. Second Edition 2015. Evidence-based Physical Therapy for the Pelvic Floor.
  • Regberg Lundborg. Balkong Förlag 2017. Gravidkraft - Hälsa genom rörelse och träning
  • Lind, Rotstein, Fernando, Olsson. Gothia fortbildning 2020. Bäckenbotten och förlossningsskador - Handbok för barnmorskor
  • Bäckenbottenutbildning med ursprung i ”Säker förlossningsvård” 2021. backenbottenutbildning.se
  • Goom et al. 2019. Returning to running postnatal - guideline for medical, health and fitness professionals managing this population.
  • Faubion et al. 2012. Recognition and Management of Nonrelaxing Pelvic Floor Dysfunction