shutterstock 489618412

Bärsele eller bärsjal?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

På marknaden finns alla möjliga bärselar och bärsjalar. Vad du väljer för typ av bärdon är helt upp till dig, det viktigaste är att du och ditt barn tycker det känns bra och att ni får en mysig stund tillsammans. Om bärsele eller bärsjal är vad som passar dig och ditt barn bäst vet bara ni. Kanske behöver ni testa er fram? Det finns dock några riktmärken och de kan du läsa om nedan.

Bärsele

Det finns flera olika typer av bärselar att välja mellan: allt från enkla modeller som passar bäst för ett nyfött litet barn till bärselar med mer rejäla axelband och midjebälten som avlastar om du vill bära större barn.

Bärsjal

Det finns en uppsjö varianter även av bärsjalar. Fördelar med bärsjal är bland annat att de är “steglösa” och på så vis passar många olika kroppsformer, smidiga att amma i samt lätta att ta med sig eftersom de tar så lite plan.

shutterstock 242349976

Vad ska jag tänka på?

Innan du bestämmer dig för om du ska införskaffa en bärsele eller bärsjal (eller både och!) kan du ställa dig följande frågor:

- Hur länge vill jag kunna bära mitt barn?

Bärsele: Vill du framför allt bära barnet när det är väldigt litet räcker det med en enklare modell, jämfört med de bärselar som du kan storleksanpassa och använda i flera år.

Bärsjal: Vill du framför allt bära när barnet är väldigt litet är det lämpligt att välja en bärsjal i trikåtyg som är lättare att knyta och är mjuk mot ditt barns känsliga hud. För större barn ger en vävd sjal bättre stabilitet och mer avlastning för dina axlar.

- Hur vill jag bära mitt barn?

Bärsele: Det nyfödda barnet bör du alltid bära inåtvänt mot din mage. Vissa bärselar ger även möjlighet att bära barnet framåtvänt när det blivit lite äldre samt på ryggen när barnet är över ett år, vilket ger bättre avlastning för dig som bär.

Bärsjal: Ett spädbarn bör alltid bäras på magen så att du kan ha uppsikt över barnet. Många föräldrar väljer att börja med en trikåsjal för att sedan gå över till en vävd sjal när barnet är större. Med en vävd sjal kan du bära barnet både på magen och ryggen, vilket ger fler variationsmöjligheter.

- I vilka sammanhang vill jag använda bärselen?

Vill du framförallt använda bärselen hemma för att få händerna fria eller i sociala sammanhang är det bra att välja en som är smidig att ta av och på. Vill du bära långa stunder, kanske använda bärselen istället för vagn, behöver du en mer avlastande bärsele som fördelar trycket jämnt över axlar och höfter.

- I vilka sammanhang vill jag använda sjalen?

Vill du framförallt ha en sjal som är snabb och smidig att ta på kan en så kallad ringsjal vara att föredra. Ska du bära under längre perioder och när barnet är lite större är en vävd sjal att rekommendera. Den ger bättre stöd.

Källa

  • Casselbrant U. (2022). Bära barn. Domeratzsky förlag. ISBN: 9789198721928.
  • Uvnäs Moberg, K. (2009). Närhetens hormon: oxytocinets roll i relationer. (1. utg.) Stockholm: Natur & Kultur.
  • Lindgren, H. Christensson, K. & Dykes, AK. (2022). Reproduktiv hälsa - barnmorskans kompetensområde. 2 uppl., Lund: Studentlitteratur.