AdobeStock 456556072

Blödning innan vecka 12+0

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I början av en graviditet är det vanligt med blödningar. En blödning skapar för det mesta oro men behöver inte betyda att något är fel. En blödning i tidig graviditet som avstannar innebär inte någon ökad risk för barnet när det senare föds. Är du orolig och har frågor kan du alltid ringa till din barnmorska eller läkare. Det finns många olika anledningar till blödning i tidig graviditet, vi går igenom de vanligaste orsakerna och när du kan behöva söka akut vård.

Från det att du fått bekräftat att du är gravid fram till vecka 11+6 är det barnmorskemottagningen du vänder dig till för rådgivning när det inte är akut. Om det är akut ska du vända dig till gynakuten eller vanliga akuten, beroende på vad som finns tillgängligt där du bor.

För att diagnostisera orsaken till en blödning görs en vaginalundersökning och ibland behöver även en ultraljudsundersökning göras.

Litet blödnings ”kom-i-håg”

  • Det är vanligt med blödningar under den första delen av graviditeten och behöver inte betyda att något är fel.
  • Ibland hittar man ingen förklaring till blödningen.
  • Det finns inget du själv kan göra för att förebygga en blödning.
  • Om du har en mindre blödning och i övrigt mår bra behöver du inte söka vård akut utan det kan vänta tills dagen efter, ta då kontakt med din barnmorskemottagning/mödravård för rådgivning.

Kolla färgen!

  • En färsk blödning är ljusröd till mörkare röd i färgen.
  • En mer brunaktig blödning innebär att blödningen inträffat tidigare och inte pågår just nu.

Ha koll på mängden!

  • Med en kraftig blödning räknas en blödning där du blöder igenom en binda på en timme eller att det finns blodklumpar i din blödning. Blöder du så här mycket ska du söka vård akut.
  • Om du blöder mindre än så och i övrigt mår bra behöver du inte söka vård akut utan det kan vänta tills dagen efter, ta då kontakt med din barnmorskemottagning/mödravård för rådgivning.

Om du upplever något av nedan behöver du söka vård omedelbart på gyn akuten eller vanliga akuten:

  • Om du blöder, oavsett mängd och samtidigt har kraftiga magsmärtor, antingen på ena sidan av magen eller i den lägre delen av magen.
  • Om du blöder oavsett mängd och samtidigt upplever att ditt allmäntillstånd är försämrat (du känner dig sjuk, matt, yr och trött)
  • Du har en pågående blödning där du blöder igenom en binda på en timme eller att det finns blodklumpar i din blödning.

Det kan finnas flera orsaker till blödning i tidig graviditet, innan vecka 12+0 :

  • Nidationsblödning – eller implantationsblödning då det befruktade ägget fäster, ”implanterar sig” i livmoderslemhinnan, endometriet. För en del kvinnor det första tecknet på graviditet.

  • Liten blödning efter sex, så kallad ”post coital” blödning. Livmodertappen blir ibland lättblödande under graviditet och det är inte ovanligt med en liten blödning eller blodtillblandad flytning efter penetrerande sex (kan vara brunblandad flytning dagen efter sex). Det här är helt ofarligt.

  • Genombrottsblödning - ibland så är orsaken till en blödning att det blöder från livmoderslemhinnan, endometriet, på grund av att kroppen inte helt förstått att den ska sluta ha mens. Det här kallas för en genombrottsblödning. Den här blödningen kommer ofta kring tiden då din mens normalt skulle ha kommit. Genombrottsblödningar försvinner för det mesta efter första trimestern när hela hålrummet inne i livmodern fylls ut av graviditeten samt moderkakan. När hela hålrummet inne i livmodern är utfyllt av graviditeten finns det inte längre någon slemhinna kvar som det kan blöda från.

  • Infektionsblödningar beror oftast på en bakteriell infektion i slidan eller på livmodertappen, ofta i kombination med rikligare och/eller illaluktande flytningar. Detta behandlas med antibiotika. Informera alltid din barnmorska om dina flytningar ändrar karaktär (mängd, utseende, doft).

  • Polypblödningar – en cervixpolyp är oftast en helt ofarlig, godartad tumör på livmodertappen, som blöder lätt. Ibland behöver den tas bort genom ett enkelt kirurgiskt ingrepp.

  • Cellförändringar – är ovanligt hos den som väntar barn, men en blödning från livmodertappen kan vara ett tecken på livmoderhalscancer. Det går att få behandling som tar bort cancern. Man kan bli behandlad även under graviditet men behandling måste anpassas från fall till fall beroende på hur långt in i graviditeten kvinnan är.

  • Missfallsblödning – en mer menslikande blödning kan vara ett tecken på missfall, du behöver inte söka vård akut utan kan avvakta och kontakta din barnmorskemottagning/mödravård för rådgivning. Om det är ett begynnande eller pågående missfall under den här första delen av din graviditet finns det tyvärr inget som går att göra för att stoppa eller förhindra det. Oftast sköter kroppen det helt av sig själv utan att du behöver söka vård.

  • Utomkvedshavandeskap, på medicinskt språk kallat för ”ektopisk graviditet”. Det befruktade ägget har inte bäddat in sig/fastnat i livmodern utan utanför, oftast sitter det i den ena äggledaren. Blödning i kombination med kraftiga smärtor på ena sidan av magen, ofta långt ner i magen, kan vara tecken på utomkvedshavandeskap. Det här blir ett livshotande tillstånd om det inte behandlas eftersom äggledaren kan spricka och orsaka en stor blödning i buken. Har du kraftiga smärtor på ena sidan av magen och samtidigt blöder behöver du söka vård akut.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se