Misstänker du att du väntar barn? Det finns flera tecken som kan tyda på graviditet. Nedan följer några av de vanligaste. Kom ihåg att alla är olika och att det inte är säkert att dessa symptom stämmer in på dig. Lyssna på din kropp och var uppmärksam på förändringar. Om du har varit gravid tidigare är det troligtvis lättare att känna igen signalerna.
Om du misstänker att du väntar barn - gör ett graviditetstest. Är testet positivt har du ett mycket säkert tecken. Grattis! Nu är det dags att boka en tid hos din närmaste barnmorskemottagning. Besöken är kostnadsfria och frivilliga, cirka 99 % av alla svenska kvinnor utnyttjar denna service.
Mensen uteblir
Ett av de säkraste tecknen på att du väntar barn är att mensen uteblir. Om det har skett en befruktning växer nämligen slemhinnan i livmodern till sig istället för att stötas ut. Kroppen gör sig redo att ta hand om det befruktade ägget, och det är just i livmoderslemhinnan som ägget ska fästa. Men det är viktigt att komma ihåg att en utebliven mens inte nödvändigtvis betyder att du är gravid. Även stress och oro kan göra så att mensen uteblir eller försenas. Gör ett graviditetstest om inte mensen kommer när den ska.
Brösten ömmar
Direkt när du blir med barn börjar brösten förändras inför den kommande mjölkproduktionen. Spända, svullna och ömma bröst är därför ett tidigt tecken på graviditet, och beror på de stigande nivåerna av gravidtetshormoner. Efter några månader brukar även bröstvårtorna och vårtgårdarna mörkna.
Du blir trött
Många kvinnor känner sig extremt trötta de första 8 - 10 veckorna av graviditeten. Det beror på den hormonella omställningen och det kraftiga påslaget av de graviditetsbevarande hormonerna progesteron, östrogen och HCG (humant choriongonadotropin).
Du mår illa
Två tredjedelar av alla kvinnor som väntar barn drabbas av det klassiska gravidillamåendet. Den plötsliga känslan av illamående inträffar oftast på morgonen, när blodsockerhalten är låg. En del kvinnor blir bara illamående, medan andra också kräks. Illamåendet beror på den stora utsöndringen av hormonet HCG i början av graviditeten, samma hormon som ett graviditetstest reagerar på. För de allra flesta är illamåendet som värst någon gång mellan vecka 7 och 10 för att sedan klinga av, medan det för några kan fortsätta under hela graviditeten.
Ditt lukt- och smaksinne förändras
Står du inte ut med en viss lukt? Smakar det metalliskt i munnen? Att bli extra känslig för starka lukter och vissa smaker är vanligt tidigt i graviditeten. Troligtvis beror även det på den stora hormonförändringen i kroppen.
Ditt humör förändras
Humörsvängningar är vanliga särskilt i början av graviditeten. Den första delen av graviditeten kan det kännas som om du har PMS, eftersom hormonförändringarna kan göra att du pendlar mellan att vara irriterad, nedstämd och överlycklig inom loppet av ett par minuter. Om du brukar ha PMS är risken större att du får humörsvängningar även under graviditeten. Boven i dramat är de graviditetshormoner som moderkakan producerar. Att det inte påverkar alla beror helt enkelt på att vissa är känsligare för förändringar i hormonnivåer än andra. Plötsliga humörförändringar i sig är dock inget säkert tecken på graviditet, eftersom det lika gärna kan vara just PMS eller stress.
Du får mer flytningar
Vid en graviditet växer vaginalslemhinnan under påverkan av hormonet östrogen, vilket bidrar till rikligare flytningar. Sekretet som produceras i slidan fungerar som ett skydd mot infektioner. Rikligare flytningar är därför ett vanligt graviditetstecken. Vissa besväras av den ökade mängden medan andra knappt märker någon skillnad.
Du behöver kissa ofta
Att ständigt springa på toaletten hör graviditeten till. Det beror på att livmoderns tryck på urinblåsan ökar och att kroppen producerar mer urin. Under graviditeten ökar nämligen blodmängden i kroppen och det leder till att njurarna får jobba mer än vanligt. Som tur är ökar även urinblåsans kapacitet under påverkan av hormonet progesteron.
Du har växtvärk
När livmodern börjar växa tänjs ligamenten som håller livmodern på plats ut, ungefär som ett gummiband som sträcks. Vissa märker av det som en molande mensvärk. Det är normalt och kan finnas kvar under hela tiden du väntar barn, eller bara i perioder. Om du får starka smärtor som inte går över är det viktigt att du kontaktar sjukvården.
Du blir sugen på viss mat
Känner du ett plötsligt sug efter inlagd gurka eller pommes? Eller kanske mat du tidigare aldrig ens tyckt om? Det är inte bara en klyscha utan kan tvärtom vara ett tecken på att du är gravid.
Du får en liten blödning
Man kan få en mindre blödning i samband med att det befruktade ägget fäster i livmoderväggen. Om du får en liten blödning några dagar efter den senaste ägglossningen kan det vara en sådan, så kallad nidationsblödning. Det är ett ovanligt, och helt ofarligt första, tecken på en graviditet.
Källa:
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se