Kvinnor som väntar barn rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till den tolfte graviditetsveckan. Detta för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.
Därför behöver du folsyra
Många får idag i sig för lite folat från maten. Genom att ta folsyratillskott i god tid före graviditeten kan man minska antalet barn som föds med, eller foster som aborteras på grund av, ryggmärgsbråck. Eftersom alla graviditeter inte är planerade rekommenderas alla som kan tänkas bli gravida att ta folsyratillskott. Om du äter mycket folatrika livsmedel kan det hända att du får i dig tillräckligt mycket folat via maten. Då finns inget behov av extra folsyratillskott.
Vad är folat och folsyra?
Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat. Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist. Folat eller folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Om du har låga halter folat i blodet när du blir gravid löper du ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.
Var finns folat naturligt?
Livsmedel som innehåller mycket folat är exempelvis:
- baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
- gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
- kål som broccoli, brysselkål, blomkål
- bär som jordgubbar, hallon, björnbär
- fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn
- leverpastej och lever (gravida bör inte äta lever men leverpastej går bra).
Får man i sig tillräckligt med folat om man äter mycket frukt och grönt?
Om du äter mycket folatrika livsmedel, till exempel om du är vegetarian eller vegan och äter stora mängder baljväxter, kan det hända att du får i dig tillräckligt mycket folat via maten. Då finns inget behov av extra folsyratillskott.
Källa:
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se