Folsyra är extra viktigt i början av graviditeten. Därför rekommenderas kvinnor som är gravida – eller som kan tänkas bli gravida – att ta ett dagligt tillskott på 400 mikrogram folsyra fram till graviditetsvecka 12. Folsyra minskar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra inte längre någon skyddande effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det fortsatt viktigt att få i sig folat via maten under hela graviditeten, eftersom det behövs både för fostrets utveckling och för mammans blodbildning.
Därför rekommenderas folsyra
Många får idag i sig för lite folat genom kosten. Genom att ta folsyratillskott i god tid före graviditeten kan man minska antalet barn som föds med, eller få ett missfall på grund av ryggmärgsbråck.
Alla graviditeter är inte planerade så därför rekommenderas alla som kan tänkas bli gravida att ta tillskott av folsyra. Om du äter mycket folatrika livsmedel kan det hända att du får i dig tillräckligt mycket folat via maten. Då finns inget behov av extra folsyra.
Vad är skillnaden mellan folat och folsyra?
Folat och folsyra är två former av samma B-vitamin.
- Folat finns naturligt i maten.
- Folsyra är den syntetiska formen som används i kosttillskott och vid berikning.
Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat. Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat kan leda till blodbrist (anemi). Låga folatnivåer i början av graviditeten ökar också risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Folat eller folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten.
Livsmedel som är rika på folat
Livsmedel som innehåller mycket folat är exempelvis:
- baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
- gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
- kål som broccoli, brysselkål, blomkål
- bär som jordgubbar, hallon, björnbär
- fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn
- leverpastej och lever (gravida bör inte äta lever men leverpastej går bra).
Räcker det med mat?
Om du äter mycket folatrik mat – till exempel om du är vegetarian eller vegan och ofta äter baljväxter – kan du få i dig tillräckligt med folat via kosten. Då behövs inget extra folsyratillskott. Är du osäker kan du alltid prata med din barnmorska för att få råd utifrån just dina förutsättningar.
Källor:
