Stock-Image6

Därför behöver nyfödda K-vitamin

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

K-vitamin är ett vitamin som behövs för att vårt blod ska kunna koagulera vid en blödning. Nyfödda barn har ett underskott av k-vitamin och kan inte producera detta själva, därför erbjuds den här injektionen. K-vitamin ges med en spruta i barnets lårmuskel, oftast i direkt anslutning till födseln, men den kan även ges upp till sex timmar efter födseln.

K-vitamin ges enligt rutin direkt efter födseln

Alla nyfödda barn i Sverige ges enligt rutin k-vitamin direkt efter födseln och det gör man för att minska risken för en kraftig blödning. De blödningar som den här injektionen syftar till att förhindra kallas k-vitaminblödning (vitamine K deficiency bleeding) eller VKDB. Dessa är inre blödningar i till exempel hjärnan eller mag-tarmkanalen - men även yttre, synliga blödningar kan i ovanliga fall ske. Det som händer då är att barnet inte slutar blöda på grund av bristen på k-vitamin.

Dessa blödningar är mycket ovanliga då det uppskattningsvis drabbar cirka 10 på 100 000 födda barn - men händer det så är det potentiellt livshotande. Därför rekommenderar man i Sverige att alla barn bör få den här injektionen. Risken för att ett barn ska drabbas av den här typen av blödning är som sagt liten, men konsekvenserna kan vara allvarliga och det går inte att veta vilket barn som riskerar att drabbas. Risken ökar dock om barnet är fött för tidigt, eller om barnet är med om något trauma under eller i samband med födseln. Det har under en tid diskuterats om den här injektionen skulle ha några negativa effekter för barnet och förutom smärtan vid sticket verkar det inte finnas några sådana typer av biverkningar.

Du har rätt att fatta ett beslut om detta

Du som nybliven förälder har rätt att fatta beslut gällande ditt barns vård. All vård är frivillig och ska ske i samråd med patient eller vårdnadshavare. Egentligen ska vårdpersonalen inhämta samtycke från dig som förälder innan sprutan ges, men det sker inte alltid. Därför är det bra att veta att om du som förälder inte vill att ditt barn ska få den här sprutan finns det orala droppar att ge till barnet i stället.

De orala dropparna ges som tre doser under en tvåmånadersperiod. Däremot är dessa droppar inte standard på alla kliniker eller BVC-mottagningar, så om du redan under graviditeten vet att du vill avstå injektionen är det bra att ta upp det med din barnmorska som då kan hjälpa dig att planera behandlingen. Vill du inte att ditt barn ska få k-vitamininjektionen är det också bra att skriva detta i ditt förlossningsbrev så att barnmorskan som är med när du föder vet om det och inte ger injektionen enligt rutin.

Källor:

  • Vitamin K prophylaxis for prevention of vitamin K deficiancy bleeding: a systematic review M J Sankar et al. J Perinatol. 2016 May.
  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.
  • 1177.se