Cheese guide-pexels-polina-tankilevitch-4187776_free

Den stora ostguiden

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ett av de första kostråden du ofta stöter på i tidig graviditet är att du bör undvika vissa ostar. Det här gäller främst opastöriserade ostar på grund av risken för listeria-infektion. Listeria är ett bakteriesläkte som kan förekomma i bland annat mjölkprodukter. För dig som ofta äter ost förstår vi att frågor som “men vilka är då pastöriserade?” och “vilka ostar kan jag äta eller bör undvika?” uppstår. Vi har därför skapat ostguiden för dig som väntar barn.

Olika rekommendationer gäller i olika länder

Detta är något som kan få det hela att kännas förvirrande. Olika länders myndigheter har olika rekommendationer, så om du är ute och reser kan det kännas tryggt att gå tillbaka till den här guiden för att veta att du gör säkra val när det kommer till ost då dessa riktlinjer är generella. Till att börja med ska vi komma ihåg att det inte bara är vilken typ av ost och om den är pastöriserad eller opastöriserad, som spelar roll. Det är även tillagningen, eller snarare upphettningen, som påverkar huruvida den är säker att äta under en graviditet.

Tillräckligt varm ost = ofarligt

Om osten tillagas så att den är upphettad (inte bara varm) kommer listeriabakterien att dö och det är säkert att äta. Till exempel på en pizza eller en paj där osten hettas upp så att den bubblar - då är osten tillräckligt varm och bakterierna har försvunnit. Om du är osäker på huruvida du kan äta en ost kan du alltså hetta upp den och då känna dig säker på att det är ofarligt. För att vara helt säker kan du använda dig av en termometer och se till att ostens temperatur når minst 70 grader.

Hårdost

En hårdost är en ost som går att hyvla eller riva enkelt, och hårdostar som är gjorda på pastöriserad mjölk är säkra under en graviditet. Pastörisering innebär uppvärmning av livsmedel till en viss temperatur under en viss tid för att ta död på bakterier och mikroorganismer. Nedan följer en lista på exempel på hårdostar som är säkra under graviditeten, detta förutsatt att det är gjort på pastöriserad mjölk. Är du osäker står det alltid på förpackningen om osten är pastöriserad eller inte.

Exempel på ostar som är säkra under graviditeten

  • Cheddar
  • Comte
  • Edamer
  • Emmental
  • Getost, som hårdost - en mjuk traditionell Chevré bör hettas upp innan du äter den.
  • Gouda
  • Gruyere
  • Herrgårdsost
  • Hushållsost
  • Mascarpone
  • Manchego
  • Parmesan
  • Pecorino
  • Provolone
  • Ricotta

Exempel på ostar du bör undvika

Ostar gjorda på opastöriserad mjölk eller mögelostar bör du undvika under graviditet. Nedan följer en lista på exempel på ostar du bör undvika oavsett om de är gjorda på pastöriserad mjölk:

  • Blåmögelost
  • Brie
  • Camembert
  • Cambozola
  • Gorgonzola
  • Taleggio
  • Vacherol
  • Mögel- och kittostar

Däremot kan du äta ostar som till exempel mögelostar eller gorgonzola i en maträtt om den är upphettad.

Källa: Livsmedelsverket (2021): https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida