fisk_amning_29326877

Fisk och skaldjur

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Fisk och skaldjur är viktiga källor till D-vitamin, jod och selen. Fet fisk, som lax, sill och makrill, innehåller också det särskilda omega-3-fett, DHA, som barn behöver för hjärnans och synens utveckling. Därför är det bra för barn att äta fisk ofta, gärna 2-3 gånger i veckan. Försök att variera med olika sorters fisk, det är bra för både hälsans och miljöns skull. Några få sorters fisk kan innehålla miljögifter, läs mer om det längre ner.

Många tycker det är svårt att laga fisk, men det behöver det inte vara – ett enkelt sätt är att koka en bit fisk i mikron i några minuter. Det finns också många bra halvfabrikat och färdigrätter att ta till. Fiskpålägg på smörgåsen, som makrill på burk, är ett annat enkelt sätt att servera fisk.

Barn som aldrig äter fisk bör få mat lagad med rapsolja och margariner gjorda på rapsolja. De innehåller omega-3-fett som till viss del kan omvandlas till DHA i kroppen. Även valnötter och linfröolja innehåller omega-3.

Fisk som kan innehålla miljögifter

De flesta fiskar kan man äta ofta, men det är några få sorter som kan innehålla höga halter miljögifter. Det är:

  • strömming från Östersjön
  • vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern
  • sik från Vänern och Vättern
  • röding från Vättern.

Dessa fiskar innehåller så pass höga halter dioxin och PCB att flickor, kvinnor i barnafödande ålder och pojkar upp till 18 år inte bör äta dem oftare än 2 - 3 gånger per år.

Vildfångad lax, öring och röding finns sällan att köpa i vanliga affärer. Den lax som säljs är nästan alltid odlad.

Information från Livsmedelsverket