AdobeStock 504405383

För dig som fött med kejsarfödsel

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Räkna med att du kommer att vara mycket tröttare än du föreställt dig under den första tiden efter din kejsarfödsel. Du har förlorat mer kondition än vid en vaginal förlossning. En god början för att så småningom komma tillbaka är att gå korta promenader med barnvagnen som stöd och öka på allt eftersom orken kommer tillbaka. Var snäll mot dig själv! Du kommer att bli stark igen. Låt det få ta tid. Då bygger du upp en bra corestyrka från grunden och kan undvika senare problem.

Försök att inte bära eller lyfta tungt de första sex veckorna, riktlinjen är att du kan bära samma vikt som ditt barn väger.

Att ta sig i och ur sängen utan att anstränga operationsområdet

Använd din kropp, ta inte hjälp av handtaget som hänger ovanför sängen! Här följer några generella råd:

  • Böj upp benen - ett i taget.
  • Vänd över åt ena sidan.
  • Sitt upp genom att trycka ifrån med armarna och samtidigt ta ned benen över sängkanten.
female sitting up excercise

För att komma ned i sängen gör man det på samma sätt fast tvärtom.

Även att sitta i låga, djupa möbler under läkningsperioden kan vara obekvämt, eftersom det kan vara svårt att ta sig upp därifrån.

Att tänka på första dygnen efter en kejsarfödsel:

  • Vid hosta – harkla upp slemmet och håll gärna en kudde över såret som stöd, även när du nyser eller skrattar.
  • Trampa kraftiga tag upp och ned med fötterna för att öka cirkulationen och förhindra blodpropp i benen.
  • Gå upp ur sängen så fort det är tillåtet. Du mår mycket bättre och kommer igång fortare, så även din mage. -En del upplever problem med gaser de första dygnen. Håll inte inne fisarna! Då får du bara mer ont i magen. Drick mycket och ät gärna katrinplommon (det brukar alltid finnas på frukostbuffén på BB). Att du kommer upp och rör på dig hjälper till att få igång tarmarna igen. Vänta inte med att gå och bajsa även om det kan kännas läskigt. Ibland kan man behöva ta ett microlax för att få igång magen igen, men rådgör alltid med din barnmorska först.

Att tänka på inför hemgång:

  • Fortsätt att använda uppstigningsteknik under läkningsperioden.
  • Lyft eller bär ej tungt, förutom barnet.
  • Stöd med händerna över såret vid till exempel hostning eller nysning.
  • Använd smärtlindring om du upplever att du behöver det. Se till att du har fått med dig recept av läkaren.
  • Promenera gärna, men undvik trappor och branta backar.

Operationen gör att du förlorar styrka i bukmusklerna eftersom du inte har kunnat använda dessa som vanligt. Efter 6–8 veckor, då du varit på återbesöket på din barnmorskemottagning, brukar du kunna börja med lite lättare träning. Du kan läsa mer om just det i vår artikel “Träning efter en kejsarfödsel”.

Det är normalt att det stramar och gör lite ont i såret upp till 10-12 veckor efter operationen. Tänk på att sträcka på dig. Känseln runt såret blir påverkad och du kan ha domningskänsla eller obehag vid beröring. Det normaliseras så småningom men kan ta 6–12 månader. Att du fött med kejsarfödsel innebär inte att du nästa gång måste föda så igen, du kan föda vaginalt om det är vad du önskar. Efter två kejsarfödslar är rekommendationen att fortsätta föda så i fortsättningen.

Källor: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta. - Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik, Studentlitteratur. - 1177.se