Att drabbas av en vanlig förkylning under graviditeten är inte farligt för barnet, däremot kan det upplevas mer besvärligt än vad du är van vid. Det beror på att ditt immunförsvar är något sänkt under graviditeten, vilket innebär att du har lättare att drabbas av virus och bakterier.
Får jag ta nässpray?
Ja, nässpray (innehållande xylometazolin eller oximetazolin) är helt okej att använda även under en graviditet, men följ doseringsanvisningarna noggrant. Använd inte läkemedlet längre än vad som föreskrivs i instruktionerna (3-5 dagar, max. en vecka).
Under en graviditet svullnar slemhinnor i näsa och mun och en förkylning gör att luftvägarna känns ännu trängre. Utöver det är din kroppstemperatur något förhöjd, därför kan du uppleva att du har högre feber än du i själva verket har, eller att du har lättare att få feber än du vanligtvis har.
Den viktigaste behandlingen är vila, vätska och att äta. Att dricka varma drycker kan hjälpa vid förkylning. Du kan även ta receptfria läkemedel mot nästäppa, hosta och feber.
Vad ska jag göra om jag får feber?
Om du skulle få feber är det viktigt att behandla den. Under den första trimestern kan hög feber (38,5 grader eller mer) öka risken för fosterskada, därför är det viktigt att behandla feber med paracetamol, till exempel alvedon.
Paracetamol går bra att ta under hela graviditeten, men du ska undvika preparat som innehåller Ibuprofen eller läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra under alla delar av graviditeten.
Kan jag använda hostmedicin under graviditeten?
Det är väldigt osäkert om receptfri hostmedicin har någon effekt och det kan i vissa fall fungera bättre med ljummet vatten eller varm dryck, som också löser upp slem. Om du trots detta vill prova hostmedicin finns det receptfritt på apoteket. Rådfråga personalen vilka som är godkända att använda under en graviditet.
Källor:
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se
- janusinfo.se