AdobeStock 126248673

Svullna slemhinnor

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Under graviditeten ökar blodmängden i kroppen, vilket gör att slemhinnorna svullnar, blir tjockare och kan börja blöda lättare. Slemhinnorna i näsan, munnen och underlivet påverkas.

Du kan exempelvis bli täppt i näsan eller blöda näsblod lättare än vanligt. Om du är täppt i näsan finns det nässpray att köpa som enbart innehåller koksaltlösning, vilka är att föredra framför receptfria, avsvällande näsdroppar. De kan nämligen förvärra problemen om de används i över en veckas tid. Det är vanligt att ha besvär i flera månader och därför är koksaltlösning att föredra (de andra dropparna är bättre vid en kortare förkylning).

Oftast blir svullnaden i näsan värre när du ligger ned, så det är inte helt ovanligt att snarka mer under graviditeten. Bädda gärna med några extra kuddar om du har problem med att du snarkar.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se