Chinelle-Rojas-018

Första veckan efter födseln

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Kommande dagar är en omvälvande period. Att vara med om en förlossning är en fysisk prestation utöver det vanliga och du och din kropp behöver landa efter graviditeten och födseln. Se det här som tid för omställning, återhämtning, läkning och anknytning.

I och med att moderkakan lossnar ställer din kropp om från att vara gravid. Det innebär både fysiologiska och psykologiska omställningar som alla styrs av hormoner. De hormoner som varit dominerande under graviditeten sjunker nu till låga nivåer och andra hormon skjuter i höjden. Man kan minst sagt säga att det pågår en hormonell berg- och dalbana just nu så det är inte konstigt om du känner dig trött eller i behov av lugn och ro.

Oxytocin och prolaktin

De två hormon som påverkar mest är oxytocin och prolaktin. Oxytocinet är det hormon som gör att mjölken drivs ut, och prolaktinet ser till att mjölken bildas. Även om du inte ammar påverkar dessa hormonomställningar dig.

Oxytocin och prolaktin gör dig även mer mottaglig för känslor överlag. Varför det är så är inte fastställt, men det finns teorier som menar att det kan vara så för att det är till hjälp vid anknytning och för att vara mottaglig för ditt barn.

Baby-blues

Dygn tre brukar många kvinnor känna sig nedstämda, ha nära till tårar utan att riktigt förstå varför. Det har du kanske hört talas om, det kallas baby-blues eller tre dagars gråten. Att uppleva dessa känslor är helt normalt, så många som 80 % av alla kvinnor som fött barn upplever detta.

Känslorna ska successivt bli mildare under den här första veckan. Däremot vet vi att sömnbrist kan förvärra symptomen så försök att sova när du kan, exempelvis på dagen, särskilt om natten varit krävande. Prata med dina närstående, både om hur du mår och hur du känner, men även om det finns något upplägg så att du kan få den sömn och det stöd du behöver.

Återhämtning

Återhämtning efter en födsel underlättas av att du äter, dricker och vilar. Både den fysiska och den psykiska återhämtningen. Var nära ditt barn, ta hand om dig själv och låt omvärlden vänta ett tag. Många upplever en press att tidigt ta emot besök och att vara redo att möta omvärlden, trots att det kanske är just det man inte är. De här dygnen är extra viktiga både för dig som nyss har fött men också för er som familj. Anknytning, amning och matning samt återhämtning behöver tid och dina känslor ska få vara i fokus just nu. Lita på dina känslor och din instinkt i vad som känns rätt eller fel för just er.

Livmodern är en muskel. Innan graviditeten är den stor som en knytnäve som sedan växer för att rymma hela graviditeten och ditt barn. Den ska nu dra ihop sig till sin ursprungliga storlek. I och med att den drar ihop sig dras även sårytan, från där moderkakan suttit, ihop sig, så att blödningen minskar och området kan läka.

En vaginal födsel är, även om den skett utan komplikationer, ett trauma för bäckenbotten. Ge din kropp chans att återhämta sig. Men var lyhörd. Tyvärr är det så att många förlossningsskador är svårupptäckta för vården och det händer därför att de inte uppmärksammas. Ha det i åtanke och stå på dig om något inte känns rätt. Du känner din kropp bäst av alla.

Avslag

Första dagarna blöder du klarrött blod från området där moderkakan suttit, och det kan vara något mer än en menstruation i mängd. Det här är det första stadiet av det som kallas avslag, det kommer att förändras över tid både i mängd och utseende. Från klarröd, färsk blödning till mörkare rött och sedan brunt, koagulerat blod. Efter några veckor kommer avslaget att vara mer vit-gult, det är en sårvätska, vilket är ett tecken på att såret läker. Avslaget kan lukta speciellt, men om det får en stark, frän lukt kan det vara tecken på infektion.

Eftervärkar

När livmodern drar ihop sig kan man uppleva något som kallas eftervärkar. Det är en smärta som uppstår när livmoderns muskulatur drar ihop sig, precis som vid värkar, men nu för att återgå till sin normala storlek. Ofta uppstår det här i samband med amning, då amning hjälper livmodern att dra ihop sig. Prova att använda en värmedyna och ta smärtstillande vid behov. Efter andra barnet kan dessa eftervärkar vara betydligt mer smärtsamma, det är helt normalt.

Svullnad och ömhet

Du är ofta öm och svullen den första tiden efter att du fött barn, därför kan det vara bra att ta det försiktigt när du går på toaletten. En kyld binda kan hjälpa mot svullnad och genom att byta den ofta i början minskar du risken för infektion. Ta smärtlindring vid behov så att du kan komma upp och röra dig, lagom mängd rörelse underlättar läkningen.

Riktlinje är att det ska kännas bättre och bättre för varje dag. Svullnaden kan komma och gå, men du ska känna att det går åt rätt håll. Blödning och smärta ska successivt minska, ej öka. Om blödningen ökar under den första veckan ska du kontakta förlossningskliniken. Det kan bero på rester av moderkakan eller fosterhinnor som gör att livmodern inte kan dra ihop sig och att blödningen därför inte avstannar.

Försök att få i dig vätska och inte vara helt stillasittande, magen måste komma igång efter en födsel och det här kan vara svårt för många. Ät frukter eller drick juicer med sådant innehåll som hjälper magen, till exempel katrinplommon, päron eller kiwi. Om det känns obehagligt att gå på toaletten prova med att hålla en binda mot mellangården som stöd. På så sätt känner du var belastningen är och det känns oftast mindre obehagligt med toalettbesök.

För dig som ammar

Ungefär dygn 3-4 rinner den mogna mjölken till och brösten känns spända. Amma på barnets signaler och om inte amningen känns bra, be om hjälp tidigt. Att låta varmt vatten rinna över brösten kan hjälpa utdrivningen och släppa den värsta spänningen. Du kan också ta ibuprofen som kan verka anti-inflammatoriskt och minska svullnad.

För vissa kommer amningen naturligt, men många behöver stöd och hjälp för att amningen ska kännas bra, och för vissa kommer amning inte vara det bästa alternativet. För dig som vill ha råd och stöd har vi sammanställt en amningsguide som täcker allt från amningshormoner och amning efter en kejsarfödsel. Det finns även förklarande filmer om bland annat handmjölkning och råd för när barnet inte tar bröstet. Du hittar artiklarna under Artiklar & Verktyg och videomaterial om amning i Play.

För dig som fött med kejsarfödsel

En kejsarfödsel är en omfattande bukoperation, och efter en kejsarfödsel är det flertalet olika lager som ska läka ihop och det kräver återhämtning. Du kommer att vara begränsad i vilka rörelser du kan göra och behöver ofta stöd vid förflyttningar. I början behöver du smärtstillande, och att kombinera paracetamol och ibuprofen brukar ha god effekt. Vissa gånger krävs även morfin, men här är det en balansgång som gäller.

Å ena sidan är det viktigt att du inte har ont så att du har möjlighet att komma upp och röra på dig så tidigt som möjligt. Å andra sidan påverkar morfin tarmarna och gör att de arbetar långsammare. Tarmrörelserna är redan påverkade efter en operation och det är viktigt att magen kommer igång, annars kan det ge upphov till ytterligare smärta och besvär. Om du upplever smärta upp mot axlar har det ofta med magen att göra. Det är något som kallas refererad smärta och är typisk efter en kejsarfödsel, då luft och gaser stannar i buken efter operationen. Om så är fallet kan det hjälpa att placera en värmedyna över det område som smärtar.

Det som hjälper allra bäst mot besvär med magen efter en kejsarfödsel är mobilisering, att röra på sig, vilket troligtvis inte är helt lätt att göra eftersom du säkert har ont och det kan kännas obehagligt. Vårdpersonalen har bra tips på hur du ska ta dig i och ur sängen och hur du ska belasta de första dagarna. När du ska resa dig ur sängen, börja med att lägga dig på sidan, använd sedan armar istället för bukmuskulatur för att resa dig till sittande. Se till att någon är med dig första gången du ställer dig upp. Om du av olika anledningar inte kan komma upp och stå eller gå första dygnen är det bra om du kan sätta dig på sängkanten och trampa med benen för att få igång cirkulationen och på så sätt minska risk för blodpropp. Om det smärtar vid till exempel hosta eller ansträngning kan det hjälpa att hålla en kudde mot ärret för stöd.

Det första förbandet ska sitta 2–5 dagar beroende på vilket typ av förband som använts. Detta är även något som vårdpersonalen kan hjälpa dig med att byta. Det går bra att duscha som vanligt även med förbandet. Var uppmärksam på tecken på infektion såsom, vätska, rodnad, svullnad eller smärta. Du ska heller inte ha feber efter en kejsarfödsel. Om du upplever några av dessa symtom kan det vara tecken på infektion och du ska då vända dig till den klinik där du födde barn.

Källa:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034
  • Stewart E. D. & Vigod N. S. (2019). Postpartum Depression: Pathophysiology, Treatment, and Emerging Therapeutics. Annu Rev Med. Jan 27;70:183-196. DOI: 10.1146/annurev-med-041217-011106
  • Sutton D. C. & Carvalho B. (2017). Optimal Pain Management After Cesarean Delivery. Anesthesiol Clin. Mar;35(1):107-124. DOI: 10.1016/j.anclin.2016.09.010