Framåt- eller bakåtvänd sittdel - unsplash

Framåt- eller bakåtvänd sittdel?

Johanna Linnell

ByJohanna Linnell

Fysioterapeut

Det är vanligt att bebisar redan vid 4-5 månader börjar tröttna på att ligga ner och då gärna vill komma upp och se lite mer. Det kan dock vara tidigt att vända barnet framåt redan i den tidiga åldern.

Många tycker därför att det är viktigt med möjligheten att ha barnet i en mer upprätt position fast bakåtvänt, vänd mot föräldern, eftersom små barn kan bli stressade av för mycket intryck. Barnet kan också känna sig tryggare om det ser sin förälder och många föräldrar tycker det är en fördel att kunna se sitt barn och hur det mår. På vissa vagnar går det inte att vända sittdelen utan den är bara framåtvänd, så fundera på om du vill ha en vagn med vändbar sittdel.

Vändbart handtag

Om vagnen har vändbart handtag går det att vända över handtaget så att barnet vänds åt andra hållet. Detta tycker vissa är bra om exempelvis solen börjar lysa barnet i ögonen, om det blåser eller om man vill ändra barnets färdriktning beroende på om det sover eller ej.

När kan man börja med sittdel?

Fysioterapeuten Johanna Linnell svarar:

*Många föräldrar känner sig osäkra när det kommer till att byta från liggdel till sittdel. Det finns ingen rekommenderad tidpunkt då man bör eller tidigast kan byta från liggande till sittande läge i vagn, men för många föräldrar sker bytet när barnet ej längre är nöjd med att ligga på rygg. Man brukar då märka att barnet vill upp och se det som sker runt omkring.

Innan man byter till sittdel bör barnet ha en god styrka i nacken. Ett bra riktmärke kan vara när barnet orkar ligga på mage och klarar att hålla upp huvudet själv. Barnet behöver alltså inte kunna sitta själv på golvet för att klara att sitta i sittvagn.

Magläge och sittande som träning

Man kan hjälpa sitt barn att träna upp styrka och stabilitet i nacken och hela överkroppen genom att träna på just magläge, gärna redan från några veckors ålder. WHO rekommenderar minst 30 min magläge utspritt över dagen för barn under 1 år.

*Att klara att ligga stabilt på mage är första steget mot att senare lära sig att vända runt och tillslut åla eller krypa fram. För att barnet ska få öva sin styrka och sittbalans i vagnen bör sitsen vara plan och ej bakåtlutad. När sitsen är bakåtlutad och barnet lutar sig mot ryggstödet är sittandet snarare en viloposition.

Vilopositionen är bra att använda när barnet inte längre orkar hålla upp kroppen eller huvudet, eller ska sova. Då kan det vara läge att fälla bak ryggstödet eller hela sitsen så att barnet får vila och återhämta sina muskler.

Källor:

  • Rikshandboken i barnhälsovård 2022. Hälsosamtal om rörelsevanor och fysisk aktivitet.
  • World Health Organization (2019). Guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age.
  • Lyndel Hewitt et. Al Pediatrics 2020. Tummy time and infant health outcomes: A systematic review.