people-2560321 1920

Frukost, mellanmål, lunch och middag

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kroppen mår bra av att få mat regelbundet – frukost, lunch och middag och 2-3 mellanmål. Det blir också lättare för barnet att lära sig skillnaden mellan att vara hungrig och mätt. Undvik småätande mellan målen, så att barnet orkar äta ordentligt vid måltiderna. Det är inte heller nyttigt för tänderna att alltid ha något i munnen.

Frukost och mellanmål

En bra näringsrik frukost kan till exempel bestå av något eller några av dessa: - fil eller yoghurt med müsli eller osötade flingor - gröt med mjölk - smörgås och mjölk - en mugg välling - och gärna en bit frukt eller grönsak.

I en del kulturer äter man rester från middagsmaten till frukost och det går förstås lika bra.

Eftersom små barn inte orkar äta så mycket vid varje måltid är mellanmålen viktigare för barn än för vuxna. Ett näringsrikt mellanmål kan bestå av samma typ av mat som frukosten. Om man fortsätter att amma är också bröstmjölk ett bra litet mellanmål som ger många näringsämnen, bland annat omega-3-fett. Bullar, kakor, glass och andra söta produkter bidrar inte med så mycket näring, men däremot med mycket socker. Därför är det klokt att spara dem till speciella tillfällen.

Fullkorn och fibrer

Fullkorn och fibrer är bra även för små barn, men barn under 2 år kan bli lösa i magen om de får för mycket. För andra barn kan det bli tvärtom, de blir tröga i magen. Hur mycket fibrer barn kan äta utan att magen påverkas varierar från ett barn till ett annat – du får pröva dig fram. Ett bra sätt att få lagom med fibrer är att variera mellan fullkornsprodukter och mindre fiberrika sorter.

Lunch och middag

Med lagad mat både till lunch och middag är det lättare att täcka små barns behov av näring. En tumregel för att få till det är att varje dag servera något från varje livsmedelsgrupp:

  • Potatis, pasta, ris, bulgur, couscous och bröd ger bra kolhydrater och fibrer, men också viktiga mineraler och vitaminer, som järn och folat (folsyra).
  • Kött, fisk, kyckling, ägg, bönor, linser och tofu är viktiga källor till protein, vitaminer och mineraler. Kött, bönor och tofu är bra källor till järn.
  • Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär innehåller mycket vitaminer och andra skyddande ämnen, men också fibrer.
  • Mjölk, fil, yoghurt och vegetabiliska drycker, som berikad havre- och sojadryck är viktiga källor till kalcium och många andra mineraler och vitaminer.
  • Olja och flytande matfett till matlagning är viktiga källor till nyttiga fetter. Om maten är mager kan barnet behöva lite extra fett i sin portion.

Vänj ditt barn vid att dricka vatten eller mjölk till maten. Använd kallvatten och spola tills vattnet är kallt, även när du tar vatten till matlagning. Varmt kranvatten kan bland annat innehålla koppar från ledningarna.

Information från Livsmedelsverket