fruit-2367029 960 720

Frukt och grönt

Många barn äter frukt och grönsaker med glädje, bara de får chansen. Ändå är det många barn som äter för lite frukt och grönt. Servera grönsaker till både lunch och middag och frukt varje dag. Variera gärna färg och form, det kan väcka barnets nyfikenhet och matglädje.

Det finns många frysta grönsaker. De innehåller lika mycket näring som färska och går snabbt att laga till. Om du lagar dem i mikron behålls näringen bättre än om du kokar i kastrull. På förpackningen står det hur du gör.

Bönor och linser innehåller ämnen som kan ge magknip, men som försvinner om bönorna kokas. Läs på förpackningen hur du gör. Även färska bönor behöver kokas. Det finns också bönor och linser i burk eller tetra som är färdigkokta och kan serveras direkt. Några fler exempel:

  • Skär stavar av gurka, morötter, broccoli- eller blomkålsbuketter och servera medan du lagar maten. Det är snabbt gjort och kan motverka en del av hungergnället.
  • Ha grönsaker i maten, till exempel rivna morötter, vitkål, en burk krossade tomater, majs eller bönor i köttfärssåsen eller grytan.
  • Små barn tycker ofta det är roligt med "båtar" av äpplen och päron eller bananslantar. Det är också lättare att äta för ett litet barn.

Information från Livsmedelsverket