Streptococcus

GBS = Grupp B - streptokocker

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Dessa bakterier finns normalt i slidan och tarmen hos 25-30 % av alla som väntar barn. Vid en urinvägsinfektion har bakterien tagit sig upp i urinblåsan eller urinledaren och ger symptom som sveda, behov av att kissa ofta, ont i nedre delen av magen och ibland även smärta när du kissar. Feber kan också vara ett symptom. Ibland är det enda symptomet att du får för tidiga sammandragningar. En symptomgivande infektion behandlas med antibiotika.

Kontakta alltid din barnmorska eller förlossningen om du har regelbundna och/eller smärtsamma sammandragningar innan vecka 37+0.

Om du har lämnat ett urinprov där det upptäckts att du har GBS-bakterier i urinen kommer du att få antibiotika under födseln. Det ges för att skydda barnet från att bli smittat. Att du behöver antibiotika journalförs tydligt i din medicinska journal.

Källa: - Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur. - 1177.se