AdobeStock 567264320

Halsbränna

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

För många är månaderna i väntan på barnet kantade av sura uppstötningar och halsbränna. Anledningen är att den övre magmunnen tappar sin spänst och inte kan hålla lika tätt som vanligt. Det gör att surt maginnehåll kommer upp i halsen. Det beror på att muskler som vi inte kan styra med vår vilja tappar sin vanliga spänst under en graviditet. Övre magmunnen är just en sådan muskel.

För att försöka undvika eller lindra halsbränna kan du prova att avstå från mycket fet, starkt kryddad eller rökt mat. Prova gärna att äta mindre mål, men ät oftare. Det kan även hjälpa att ligga ned eller böja dig framåt direkt efter en måltid.

Hjälper inget av ovan nämnda förslag finns det receptfria läkemedel att köpa som kan hjälpa. Prata med din barnmorska om syrareducerande läkemedel som är lämpliga för dig som väntar barn.

Källa:

  • Ajne, G, Blomberg, M & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se