Maternity-Alexandra-21

Havandeskapsförgiftning

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Under en graviditet sker förändringar i vår blodcirkulation, cirkulationen anpassas till graviditeten, vi får mer blod och motståndet i kärlen minskar. Det leder till att det är vanligt att blodtrycket sjunker i början av graviditeten. Under graviditetens andra del börjar däremot blodtrycket stiga igen, det här är helt normalt och påverkar inte de flesta kvinnor.

Men om den här blodtrycksstegringen blir för hög kan det var ett tecken på komplikationer. En av dessa är havandeskapsförgiftning. Det första som sker, vilket kvinnan inte kan känna av själv, är att blodtrycket stiger och det ökade trycket gör så att protein läcker ut i urinen. Det här kallas då pre-eklampsi, eller havandeskapsförgiftning.

Regelbundna kontroller av blodtryck

När man går på sina regelbundna kontroller hos barnmorskan tas alltid ett blodtryck och ofta en urinsticka. Detta gör man för att så tidigt som möjligt upptäcka en eventuell havandeskapsförgiftning. Ett normalt blodtryck när man väntar barn ska ligga under 140/90, och har man högre än så klassas det som högt blodtryck, eller hypertoni. Har kvinnan högt blodtryck i kombination med protein i urinen ställs diagnosen pre-eklampsi, havandeskapsförgiftning.

Om det stigande blodtrycket och pre-eklampsi inte behandlas kan detta leda till att fler organ i kroppen påverkas. I sällsynta fall kan detta leda till en mer allvarlig diagnos och kramper, kallat eklampsi. Vilket i sin tur kan leda till ett tillstånd som heter HELLP, ett livshotande tillstånd som påverkar blodets förmåga att koagulera samt flertalet av kroppens organ.

Blodtryck och förekomst av protein i urinen mäts hos barnmorskan, men det finns vissa symptom som du som väntar barn ska vara uppmärksam på:

• Huvudvärk, det ökade blodtrycket leder till en tryckande huvudvärk som inte går att behandla med paracetamol eller vila. • Svullnad, när protein läcker ut i kroppen binder detta vätska. • Påverkan på synen, kan upplevas som blixtar eller flimmer för ögonen. • Illamående eller kräkningar. • Allmän sjukdomskänsla. • Smärta under höger revbensbåge.

Flera av dessa symptom är normala att uppleva under en graviditet – det är dock viktigt att tala med din barnmorska om du upplever någon av dessa symptom för att utesluta eventuell havandeskapsförgiftning.

Havandeskapsförgiftning är generellt sett ovanligt

Generellt sett är havandeskapsförgiftning ovanligt och förkommer i endast ca 2–10 % av alla graviditeter. Har man genomgått en graviditet utan att få påverkan på blodtrycket är det ovanligt att detta skulle ske nästkommande graviditet. Havandeskapsförgiftning är vanligare hos förstföderskor. Två av tre kvinnor som drabbas är förstföderskor.

Idag vet vi inte varför havandeskapsförgiftning uppstår men man tror att orsaken är det som kallas multifaktoriell, alltså att det har flera orsaker. Ålder, rökning, vikt, ärftlighet och typ av graviditet är några av riskfaktorerna. Orsaken till havandeskapsförgiftning är som sagt inte helt klarlagd. Däremot vet man att det uppstår förändringar i moderkakan vilket medför att näringstillförseln till barnet kan påverkas. De kvinnor som drabbas av detta följs därför extra noggrant med täta ultraljudskontroller där barnets tillväxt samt flödet i navelsträngen kontrolleras.