AdobeStock_663086896_edit2

Vad är trimester 4 och varför kallar vi det för det?

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Under graviditeten är vården fokuserad på̊ graviditeten, mamman och barnets hälsa. Framför allt graviditetens sista månad är fylld med täta besök hos barnmorskan och kontroller där mammans och barnets hälsa övervakas. Detta ersätts sedan efter födseln med en barnsjuksköterska som kontrollerar barnets hälsa.

Begreppet trimester 4

Trimester 4 är ett begrepp som myntades av en barnläkare och forskare vid namn Harvey Karp. Han menar att vi föds en trimester för tidigt och att man ska se de första 3–4 månaderna som en förlängning av graviditeten när det kommer till barnets behov av närhet och möjlighet till utveckling. Men för den nyblivna mamman finns också en fjärde trimester.

Kommande period kan vara omvälvande

Den nyblivna mamman följs ofta upp med ett återbesök hos sin barnmorska 6–8 veckor efter födseln, men däremellan och efter upplever många kvinnor en osäkerhet i var de kan vända sig. Under trimester 4 skiftas fokus från dig som gravid till det nyfödda barnet. Det kan leda till en omvälvande period där det finns en risk för att den nyblivna mammans hälsa och välmående blir åsidosatt. Det är en krävande period som ofta innebär sömnbrist, nya krav och stora omställningar. Samtidigt ska kroppen läka och återhämta sig.

Du har rätt till stöd om du behöver det

Många upplever att det är svårt att värdera vad som är ”normalt” och inte, men det är en tid för omställning, återhämtning, läkning och anknytning. Du och din kropp behöver landa efter en graviditet och födsel. Att ge den här perioden en benämning som trimester 4 syftar till att visa på att behov av vård och stöd inte slutar med födseln och att själva graviditeten är färdig, utan att kroppen, psyket och det allmänna välmående hos kvinnor fortsatt går igenom förändringar och läkning. Vi vill därför lyfta den perioden och ge dig det stöd som just du behöver.

Källa:

  • Socialstyrelsen (april 2017). Vård efter förlossning.
  • Socialstyrelsen (november 2019). Gravida och nyförlöstas situation och behov.