gabriel-tovar-2gj-992Xl1g-unsplash

Hormonguiden

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Hormoner har en avgörande roll i vår kropp, då de är med och ser till att livsviktiga funktioner sker. De reglerar bland annat vår ämnesomsättning, vätskebalans, hjärtrytm och tillväxt, och de har även en stor påverkan på vårt humör.

Skyll på hormonerna

I och med att hormoner styr oss och möjliggör så mycket i vår kropp är det kanske inte konstigt att de också ger oss besvär. Vi hoppas att den här sammanfattningen kan göra att du kanske får det lite lättare att hantera allt vad en graviditet innebär och att förstå vilken påverkan hormoner faktiskt har på oss - på gott och ont.

Hur påverkar mina hormoner mig?

Innan och under en graviditet påverkar dina hormoner din fertilitet, sexuella funktion och tillväxt samt utveckling. Hormonerna är även de som ligger bakom det där ”glowet” som alla pratar om (du vet när ditt hår och dina naglar växer och mår så bra under graviditeten), men de kan även orsaka plötsliga gråtattacker och förändringar i ditt humör. Just detta beror på att alla dina hormoner nu verkar samtidigt, och det skapar skillnader i hormonnivåer som din kropp inte är van vid sedan tidigare.

Att humöret kan gå upp och ned behöver däremot inte ses som något negativt, men tror nämligen att den här öppenheten för känslor spelar en roll i att bli förälder och att ta till sig sitt barn. Hormonerna ser även till att barnet växer och utvecklas under graviditeten samtidigt som de gör din kropp redo för att föda barn. För att inte känna sig uppgiven, trött eller irriterad på alla dessa hormoner och deras effekt på din kropp under din graviditet, har vi här listat de viktigaste hormonerna för att förklara hur de påverkar en graviditet och födandet.

Humant koriongonadotropin (HCG)

HCG är ett hormon som utsöndras tidigt när du blir gravid. Det stimulerar gulkroppen som i sin tur producerar progesteron. Gulkroppen är det som förser barnet med näring innan moderkakan är på plats, och progesteronet som bildas i gulkroppen ser till att graviditeten fortgår. HCG är också det hormon som mäts i urinen när du tar ett graviditetstest, alltså när du kissar på stickan.

Östrogen

Östrogen är ett hormon som produceras tidigt i graviditeten. Tillsammans med progesteron gör det så att livmoderns slemhinna växer till och tjocknar, så att ägget kan fästa och graviditeten växa. Östrogen hjälper även till vid fosterutvecklingen och utvecklingen av moderkakans funktion. Det påverkar även dina bröst, så upplever du att de växer och ömmar beror det på att östrogenet förbereder dem för amning redan under den första trimestern. Östrogenet gör också att du blir mer känslig för lukt, smak och beröring, vilket kan vara härligt, men tyvärr också orsaka illamående. De höga östrogennivåerna under en graviditet gör även att du tappar mindre hår än vanligt samt att naglarna växer snabbare.

Senare under graviditeten hjälper östrogenet till med att förbereda din kropp inför födseln. Östrogen tillsammans med prostaglandin, progesteron och oxytocin är ansvariga för förlossningsstarten. Prostaglandin är det hormon som mjukar upp livmodertappen och progesteron är det hormon som gör det möjligt för prostaglandin att verka.

Progesteron

Progesteronet kallas ibland för det graviditetsbevarande hormonet då det gör så att livmoderns slemhinna kan ta emot ägget och få det att fästa. Progesteron produceras i början av graviditeten och ser tillsammans med östrogen till att ditt barn får näring och cirkulation. Näring får barnet genom att cirkulationen och blodflödet till livmodern ökar, vilket är något som krävs i tidig graviditet.

Progesteronet gör även att glatt muskulatur - den muskulatur som finns i till exempel urinvägar, blodkärl, luftrör och mag- och tarmkanalen blir mer eftergivlig. När glatt muskulatur blir mer eftergivlig ökar risken för att du upplever till exempel halsbränna och sura uppstötningar, eftersom magmunnen inte är lika spänd som tidigare och det gör att magsyra kan läcka. Det gör också att dina tarmar arbetar långsammare och på så sätt orsakar illamående och förstoppning. Även vener och blodkärl blir påverkade, vilket är förklaringen till varför du lättare drabbas av åderbråck under en graviditet.

Progesteronet gör att blodtillförseln omdirigeras i kroppen, så att din hjärna får mindre blod än innan. Samtidigt som detta händer minskar även förbrukningen av till exempel glukos. Det här, sammantaget med att hjärnan får mindre blod, gör att hjärnan fungerar långsammare - så skyll din glömskhet och tillfälliga förvirring på progesteronet. Höga nivåer av progesteron har sedan länge även sammankopplats med plötsliga förändringar i humöret. Att känna sig lättirriterad och arg är alltså på grund av cocktailen av hormoner, och kanske främst på grund av progesteronet.

Oxytocin

Oxytocin är ett av våra absolut viktigaste hormon under en graviditet och födsel. Oxytocinet är det enda hormon som inte orsakar några obehagskänslor, utan kallas ofta för vårt ”må bra-hormon”. Det utsöndras när vi mår bra, äter gott, umgås med människor vi tycker om, vid närhet - och vid graviditet och födsel. Oxytocin lindrar även smärtan under födseln samtidigt som det ser till att livmodern drar ihop sig och livmodermunnen öppnas. Oxytocin spelar också en stor roll i mjölkproduktionen och anknytningen med det nyfödda barnet.

Du kan läsa mer om oxytocinets olika roller under kategorin Artiklar & Verktyg > Graviditet > Trimester 1.

Prolaktin

Prolaktinets främsta uppgift är att bilda bröstmjölk och att tillsammans med östrogen stimulera brösttillväxt. Men prolaktin är inte bara mjölkbildande utan verkar även inom många andra områden, som bland annat vårt immunförsvar, vår psykiska hälsa och vår ämnesomsättning. Det är även det hormon som gör att vi människor - och däggdjur för den delen - ruvar och känner instinkten att skydda våra barn. I likhet med oxytocinet hjälper prolaktin till vid anknytningen med det nyfödda barnet och utsöndras vid amning. Det är vid amning, och därigenom höga prolaktinnivåer, som ägglossning hindras, förutsatt att amningen sker regelbundet utspritt över hela dyngnet.

Relaxin

Relaxin börjar produceras i graviditetsvecka 14, och gör dina fogar och ledband mjukare. Detta sker för att förbereda kroppen inför den växande graviditeten och även inför födseln, men det kan också innebära att du upplever smärtor från bäcken och ländrygg i och med att fogarna i bäckenet blir mer rörliga. Relaxin fortsätter att produceras under hela amningsperioden.

Prostaglandiner

Prostaglandiner bildas under hela graviditeten, men dess effekt hålls tillbaka av progesteronet. När progesteronnivåerna till slut sjunker i slutet av graviditeten kan prostaglandinerna börja verka. De mjukar då upp livmodertappen för att göra den redo att mogna och öppna sig under värkarbetet. Prostaglandiner används även som läkemedel i olika former när man ska sätta igång ett värkarbete.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se