AdobeStock 549479987-edit

Hypnobirthing - vad är det?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det finns många sätt att förbereda sig inför att föda barn. Det kan vara att lära sig om förlossningens faser, eller om vilka olika verktyg man kan ta hjälp av för att hantera eventuell smärta och rädsla. Men det är också viktigt att förbereda sig mentalt inför födandet, och en allt vanligare metod för att göra det är hypnobirthing.

Vad innebär hypnobirthing?

De första beskrivningarna av metoden Hypnobirthing kom år 1987 och det finns idag flera förebilder kring ämnet naturligt födande. Det är även en metod som är djupt förankrad i forskning. Hypnos kan jämföras med att dagdrömma - eller att försvinna in i något - som när man tittar på en film eller är djupt försjunken i en bra bok. Det kan liknas med att hamna i ett ”flow”. När man är i detta tillstånd hjälper det oss att koppla bort yttre faktorer och minska stress. På det sättet kan kroppen i lugn och ro göra sitt jobb och föda.

Hypnobirthing som metod

Hypnobirthing är en metod där du förbereder och stärker dig mentalt inför födandet med hjälp av olika tekniker, som positiva tankar, avslappning, visualisering, andning, koncentration och djupavslappning. Det bygger på att du lär dig att ta kontroll över ditt nervsystem och ditt mentala fokus. Att du vågar koppla bort tankarna och låter födandet ske. Din kropp vet vad den ska göra.

En del av Hypnobirthing är också att förstå hur kroppen fungerar fysiologiskt. Hur våra kroppar påverkas av stress och oro, och i motsatt ände av trygghet, lugn och ro. Ett mer positivt laddat ord för värkar inom hypnobirthing är även sammandragningar eller vågor.

Genom trygghet, lugn och avspänning hjälper hypnobirthing till att locka fram de hormoner som hjälper födandet framåt. Oxytocin är det viktigaste hormonet och genom hypnobirthing hjälper vi alltså nervsystemet att vara aktivt i den delen som ger oss trygghet, lugn och ro.

Hur fungerar hypnobirthing?

Det vi vet är att kvinnor som använder sig av hypnobirthing i samband med födseln använder medicinsk smärtlindring i lägre utsträckning. Men vilken typ av smärtlindring du väljer i samband med födandet är ett val som du gör själv, och det finns ingen värdering eller prestige i det. Hypnobirthing kan såklart användas både med och utan medicinsk smärtlindring.

För de kvinnor som vill föda utan medicinsk smärtlindring är hypnobirthing ett utmärkt val för hantering av smärta. Medicinsk smärtlindring som till exempel ryggbedövning eller epidural ger inte i sig en mer positiv upplevelse av födseln. Det som framförallt avgör om upplevelsen blir positiv eller negativ handlar snarare om hur du hanterar smärtan, och för hantering av smärta är hypnobirthing ett bra val.

I huvudsak handlar hypnobirthing om att dagligen lyssna på övningar som hjälper dig att bygga upp en målbild och förändra ditt sätt att se på den kommande födelsen av barnet. Under dessa övningar kommer du ned i djupavslappning. Övningarna kan du med fördel även lyssna på under själva förlossningen. För att få bästa möjliga hjälp av hypnobirthing är det bra att börja öva i god tid innan födseln. Rekommendationen är att öva varje dag från graviditetsvecka 30. Det krävs lite engagemang så börja inte för tidigt om du vet med dig att du lätt tröttnar eller tappar motivation. Som det är med all träning, ju mer man övar, desto bättre. Men det är såklart heller aldrig för sent om du kommer på sent i graviditeten att du vill använda sig av hypnobirthing. Lite övning är bättre än ingen.

Källa:

  • Atis FY, Rathfisch G. The effect of hypnobirthing training given in the antenatal period on birth pain and fear. Complement Ther Clin Pract. 2018 Nov;33:77-84. doi: 10.1016/j.ctcp.2018.08.004. Epub 2018 Aug 18. PMID: 30396631.
  • Uludağ E, Mete S. The effect of nursing care provided based on the philosophy of hypnobirthing on fear, pain, duration, satisfaction and cost of labor: a single-blind randomized controlled study. Health Care Women Int. 2021;42(4-6):678-690. doi: 10.1080/07399332.2020.1835916. Epub 2020 Nov 12. PMID: 33179993.