Chinelle-Rojas-013

Induktion

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

En av de vanligaste anledningarna till att starta ett förlossningsarbete på konstgjord väg är att graviditetslängden är 42+0 veckor, alltså att kvinnan har ”gått över tiden” 14 dagar efter beräknat datum. (Jag hör ofta att kvinnor tycker sig ha gått över tiden när de passerat det datum som förlossningen är beräknat till, men så tänker inte vi inom professionen). Andra anledningar kan vara att barnet inte växer som det ska, får den näring som barnet behöver eller att mamman har någon form av sjukdom, exempelvis havandeskapsförgiftning.

De metoder som i dag används är allt från att man tar hål på hinnsäcken så att vattnet går, ger olika typer av hormoner, lägger upp en tung slang med en liten ballong i toppen som man för in i livmoderhalsen och den inre modermunnen. Vilken metod man använder är beroende av hur ”mogen” själva livmoderhalsen är. Mognadsskalan är från 0-10, där 0 innebär att livmoderhalsen är helt omogen och 10 mycket mogen. Ju högre poäng livmoderhalsen får desto lättare brukar det vara att starta upp förlossningsarbetet. Andra metoder som används kan vara ”hinnsvepning”, att läkaren eller barnmorskan för in sina fingra i livmoderhalsen sveper runt med fingret och lossar hinnsäcken.

En studie visar att om kvinnor börjar äta 6-8 dadlar om dagen cirka 3 veckor före beräknat datum så minskar risken för att gå över tiden. Sedan finns det förstås ett flertal huskurer som kvinnor har använt sig av i alla tider. Inte så konstigt eftersom många kvinnor tycker att ”nu har jag kommit fram till det datum som är sagt”. Allt är klart, det är svårt att sova och många i omgivningen ställer frågor som ”har du inte fött ännu” vilket är otroligt frustrerande. Kanske finns det en mening med att kvinnan blir otålig och tänker ”nu struntar jag i allt bara barnet kommer” och en del av eventuell rädsla för att föda försvinner på så vis.

Idag är det inte ovanligt att mammor frågar mig ”varför kan jag inte bli igångsatt, allt är ju klart?”. Vis av erfarenheter brukar jag svara att det bästa är att kroppen får sköta det själv eftersom risken för komplikationer som ett långdraget förlopp, akut kejsarfödsel, blödningar och så vidare, är större när man manipulerar än när kroppen får sköta det själv. Alltså viktigt att fundera i det enskilda vilka fördelarna är och vad vilka nackdelarna är med de val som man gör.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.