AdobeStock 333064947

Kejsarfödsel-guiden

Märta Cullhed Engblom

ByMärta Cullhed Engblom

Barnmorska och doula

Idag är det många barn som kommer till världen med hjälp av kejsarfödsel. Det är den vanligaste bukoperationen i västvärlden, och här följer de vanligaste orsakerna till planerade kejsarfödslar:

  • Barnet ligger i sätesbjudning, det vill säga med baken före.
  • Barnet är för stort i förhållande till kvinnans bäcken.
  • Kvinnan är förlossningsrädd.
  • Kvinnan eller barnet har någon sjukdom.
  • Kvinnan har varit med om en eller flera kejsarfödslar tidigare.

Ställ frågor

Information om operationen får ni av förlossningsläkaren, barnmorskan och narkosläkaren som ska närvara. Ställ alla frågor ni har – ingen fråga är dum eller onödig. Ni behöver förstå hur en kejsarfödsel går till, hitta sätt att bli trygga med proceduren och få en chans att känna er delaktiga i det som sker. Det skiljer sig från förberedelserna inför en vaginal födsel, som snarare handlar om värkar, smärthantering, andning och avslappning.

På vissa kliniker finns det möjlighet för kvinnan och barnet att vårdas tillsammans efter en kejsarfödsel. Hur ser rutinerna för det ut på ert sjukhus? Det går även att framföra era önskemål. Skulle ni vilja ha egen musik på i bakgrunden? Eller vill ni att partnern ska få möjlighet att klippa navelsträngen när barnet är fött?

Under själva kejsarfödseln

Det är helt normalt att vara orolig och nervös inför och under en kejsarfödsel. Om rädslan eller oron blir stor så berätta gärna för vårdpersonalen hur ni känner. Vid en planerat kejsarfödsel kommer ni förhoppningsvis att kunna vara vid varandras sida under hela operationen. En operationsduk täcker för så att ni inte ser själva operationen. Däremot kommer ni att kunna höra allt som händer i rummet. Att andas tillsammans, mjukt och lugnt, kan hjälpa er att fokusera och slappna av. Det kan också vara avslappnande om du som partner mjukt och varsamt berör kvinnans kinder och panna. Eftersom operationssalen är full av främmande människor kan det vara en utmaning att skapa en privat sfär i rummet. Som partner kan du hjälpa till genom att sitta alldeles nära, kanske hålla handen och prata med din partner under ingreppet.

Barnet kommer ut

Många blir förvånade över hur fort det går att få ut barnet. Plötsligt ekar det av barnskrik genom rummet! Det kan bli mycket känslosamt för er båda två. Kanske finns det möjlighet för dig som mamma att hälsa på ditt barn redan i operationssalen och hålla om det lite, gärna hud mot hud. Det är särskilt viktigt om kvinnan och barnet inte vårdas tillsammans direkt efter kejsarfödseln utan behöver separeras en stund. På de flesta sjukhus får ni ha barnet hos er medan kirurgerna syr ihop operationssåret.

Håll barnet hud mot hud

Timmarna efter operationen kan det bli partnern som får ta hand om barnet medan kvinnan återhämtar sig på uppvaket. De flesta nyfödda klarar sig bra utan mat en stund; det viktigaste är att barnet får vara nära och får hjälp att hålla värmen. Det gör man bäst genom att hålla barnet hud mot hud, så du som partner kan gärna bära plagg som är lätta att öppna upp framtill.

Kvar på sjukhuset

En kejsarfödsel är en stor bukoperation och det kan ta lite längre tid att återhämta sig än efter en vaginal förlossning. För att såret ska kunna läka bra så behöver du som partner ta en stor del av ansvaret med barnet och praktiska saker medan ni är kvar på sjukhuset.

Upp och gå tidigt

För att undvika komplikationer efter operationen är det bra att komma upp på benen så tidigt det går. Mobiliseringen går fortare om du är ordentligt smärtlindrad. På sjukhuset kommer du som är nyopererad därför att få bedöma din smärta med jämna mellanrum – och vid behov få mer smärtlindring. Det får strama och dra i operationssåret, men det ska inte göra mycket ont! Det brukar gå fint att komma igång med amningen även efter en kejsarfödsel.

När ni kommer hem

Väl hemma behöver ni ta det lugnt och vila när ni får möjlighet. Känn efter om ni orkar ta emot besök av släkt och vänner, och stäng gärna av telefonerna innan ni ska sova. Själva sårläkningsprocessen tar några veckor och under den tiden är det bra om du som har blivit opererad inte lyfter något som är tyngre än din egen bebis.

Det är bra om du som har blivit opererad kan släppa ansvaret för allt hushållsarbete under de första veckorna hemma och att din partner kan ta över även din del. Att vara nyopererad och samtidigt ha ett litet barn att ta hand om tar all tid och kraft. De individuella variationerna är stora men det kan ta upp till ett halvår att återhämta sig helt efter en kejsarfödsel, även om många tycker att de kan fungera ungefär som vanligt i vardagen redan efter några veckor.

Källor:

  • 1177, www.1177.se/Stockholm/barn--gravid/graviditet/graviditetsbesvar-och-sjukdomar/rhd-negativ-blodgrupp-och-graviditet
  • Lindgren, H. Christensson, K. & Dykes, AK. (2022). Reproduktiv hälsa - barnmorskans kompetensområde. 2 uppl., Lund: Studentlitteratur.