reproductive-health-supplies-coalition-YaY-MWSGQjI-unsplash

Kondom, pessar, minipiller och cykelbaserade metoder

Helena Kopp Kallner

ByHelena Kopp Kallner

Docent & överläkare inom gynekologi

Dessa preventivmetoder räknas som mindre effektiva metoder och är för dig som inte ser en ny graviditet som ett problem. Det är över 9 % risk för graviditet vid användning under 1 års tid.

Kondom och pessar

Kondom och pessar är två preventivmetoder som är helt beroende på användaren för att vara effektiva. Den vanligaste orsaken till att man blir gravid när man tänkt använda kondom eller pessar är helt enkelt att kondomen aldrig sätts på eller att pessaret inte sätts in.

Metoderna har inga biverkningar och man kan börja använda dem direkt efter en förlossning. Pessar ska användas först efter att eventuella bristningar har läkt och avslaget har avtagit.

Cykelbaserade metoder

Cykelbaserade metoder kan man börja använda först efter att kvinnan har börjat menstruera igen. Eftersom en menstruation kommer efter en ägglossning måste man ofta använda någon annan preventivmetod innan man kan komma igång med dessa metoder. De flesta graviditeter som uppstår när kvinnan använder cykelbaserade metoder uppstår på grund av att kvinnan/paret ”chansar” trots att man vet att man egentligen bör använda skydd den dagen.

Minipiller

Till de minde effektiva metoderna räknas också de riktiga minipillren. De innehåller en mycket låg dos gulkroppshormon. Eftersom effekten främst är på livmodertappssekretet så är det extremt viktigt att man tar sitt piller exakt samma tid varje dag.

Fördelar med metoden:

  • Det är svårt att se några uppenbara fördelar med metoden jämfört med de mellandoserade pillren. Möjligen kan en liten andel kvinnor uppleva mindre humörbiverkningar och få ett bättre blödningsmönster.

Nackdelar med metoden:

  • Metoden är mycket svåranvänd på grund av att det är så extremt viktigt att man tar pillren samma tid varje dag.