Järnvärdet (Hb-värdet) kontrolleras vid inskrivningen på barnmorskemottagningen och sedan under flera av barnmorskebesöken. Värdet mäts genom ett enkelt stick i fingret, om värdet är lågt kallas det för blodbrist eller anemi.
Att ha järnbrist är vanligt, särskilt i mitten av graviditeten. Det beror främst på att blodvolymen ökar och att blodet blir mer utspätt än det normalt är (därmed sjunker Hb-värdet). När du väntar barn ökar kroppens behov av järn. Anemi kan också bero på brist på vitamin B12, brist på folsyra eller att du har en infektion.
Har du ett Hb-värde på 110 eller under fram till vecka 28+0 eller ett Hb-värde på 105 efter vecka 28+0 räknas det som blodbrist, så kallad anemi.
Symptom på lågt blodvärde kan vara trötthet, andfåddhet, hjärtklappning, huvudvärk och yrsel. Den allra vanligaste behandlingen är att du börjar ta receptfria järntabletter samt att du försöker äta mat som innehåller mer järn.
I sällsynta fall kan det krävas att järn (Ferinjekt) ges direkt via blodet, intravenöst.
Exempel på järnrika livsmedel är kött, ägg, skaldjur, blodpudding, lever. Äter du vegetarisk eller vegansk kost finns det mycket järn i fullkornsprodukter, baljväxter, frön, nötter samt i torkad frukt. Även om du äter en mycket järnrik kost kan du behöva äta järntabletter för att få upp dina värden. Din barnmorska finns där för att hjälpa dig.
Källa:
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se