AdobeStock_595796583

Lär känna ditt barn

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att skapa en relation till barnet redan under graviditeten är ett viktigt sätt att förbereda sig för att bli förälder. Om du är nyfiken på barnet när det är i livmodern har du lättare att förstå och lära känna barnet när det sedan är fött.

Använd fantasin

Ett bra sätt att lära känna barnet i livmodern är att använda fantasi och nyfikenhet. Vem är barnet där inne? Kommer det att likna mig? Vad vill barnet när det rör sig? I början av graviditeten är många upptagna av tanken på att bli förälder, men i takt med att magen växer är det bra om man blir nyfiken på sitt barn. Många väljer att prata med barnet eller sjunga för det.

Ditt barn är en unik människa med unika egenskaper. Om du börjar lära känna barnet redan innan det är fött har du större chans att förstå vad ditt barn behöver. Du kommer att ha lättare att veta om ett skrik betyder att barnet vill ha närhet, mat eller något annat.

Om du inte är nyfiken

Vad kan det bero på om man som blivande förälder inte är så nyfiken på sitt barn i livmodern, eller inte tänker så mycket på det? Eva Lyberg, som är psykolog och psykoterapeut och expert på anknytning, säger att det kan bero på påfrestningar av olika slag – i livet eller på grund av graviditeten. Det kan också bero på oro – den gravida kvinnan kanske har varit med om jobbiga upplevelser tidigare i samband med en graviditet och inte vågar tro på att allt kommer att gå bra.

Då kan man behöva jobba på att skapa tillit, trygghet och nyfikenhet på vad det är för en liten människa. Ett tips är att börja ställa dig utforskande frågor om barnet. Vad är det för människa? Finns det temperamentsdrag som jag tror att barnet kommer att få från mig eller från sin andra förälder? Hur känns barnet i magen – är det en lugn och stillsam filosof eller någon som är aktiv och kommer att vilja utforska världen? Lyssna, känn efter och fyll på med din fantasi.

Ta hjälp för att knyta an

Ett tips är att söka samtalsstöd redan medan du väntar barn om du har svårt att tänka på barnet och fantisera om vem det är. När barnet väl är fött är det så mycket annat att tänka på. Att knyta an till sitt barn under graviditeten kan göra det lättare att läsa av barnets signaler även efter födseln.

Med lite hjälp kommer du att kunna hitta ett sätt att skapa en relation till barnet redan innan det är fött. På så sätt kan du känna dig lugn och säker i att du kan vara en trygg bas för ditt barn.