Det vanligaste skälet till att det gör ont att amma är att barnets tag runt bröstet är för litet eller att barnet ligger för långt ifrån dig. Att det gör ont kan också bero på barnets läge i din famn – att det ligger för långt upp i din armhåla eller för långt upp mot din haka.
Det kan också bero på att det tidigare tagit ett för litet/nätt tag kring bröstvårtan så att det blivit sår/sprickor på bröstvårtan. En annan orsak kan vara kort tungband.
Det ska inte göra ont att amma
Det finns ingen anledning att tillåta smärtsam amning, varken i början av amningsperioden eller senare. De första sugtagen barnet tar brukar kunna göra ont/kännas, men sedan ska det inte göra ont. Känn efter och respektera hur det känns när barnet suger.
Om det gör ont att amma – gör så här:
- Var uppmärksam på att barnet tar ett stort tag om bröstet. Invänta det större gapet och håll barnet riktigt nära. Alla barn gapar inte upp stort, då får du invänta det största gapet som just ditt barn har.
- Om du upplever att amningen gör ont/smärtar efter de första tagen – våga ändra barnets läge försiktigt i famnen. Ofta handlar det om att dra ner barnet från din armhåla i barnets bens riktning och att sänka dina axlar så att barnet kommer mer underifrån.
- Handmjölka fram lite bröstmjölk före och efter att barnet suger. När du handmjölkar innan barnet ammar hjälper du barnet att få igång utdrivningsreflexen så att barnet kan suga lugnare redan från början. Efter amningen kan du handmjölka fram en droppe mjölk att smörja bröstvårtan med som lindring.
- Lufta bröstvårtorna efter amning. Syre läker sår. Var försiktig med att använda salvor och krämer då de täpper till så att syret i luften inte kommer åt såret. Om du upplever att någon salva känns bra, varva med och utan salva.
- Det finns olika typer av bröstvårtsskydd som också kan vara skönt att varva med. De avlastar bröstvårtorna från tryck. De finns att köpa på apoteket.
- Ta några djupa andetag och sänk axlarna under de första sugtagen – de känns ofta lite mer.
- Du kan tillfälligt prova en amningsnapp på bröstet. Den kan göra att amningen känns mer hanterbar (om inte barnets ändrade läge i famnen minskar smärtan).
- Handmjölka eller handpumpa för att avlasta bröstvårtan och minska smärtan.
- Utvärdera amningen efter ”Amningsstatus – fem steg till en fungerande amning”.
- Involvera och sök stöd och avlastning från en eventuell partner.
När det gör ont senare under amningen
Om det börjar göra ont att amma senare under amningen (när barnet har hunnit bli lite äldre och amningen har fungerat bra tidigare) kan det bero på andra saker:
- Bakterie- eller svampinfektion --> Sök stöd på BVC, amningsmottagning eller vårdcentral.
- White spot, små synliga vita prickar på bröstvårtan, som är som saltkristaller inne i brösten och som även sätter sig på insidan av mjölkgångarna som ger smärta under och efter amning --> Sök stöd på BVC, amningsmottagning eller vårdcentral.
- Bröstvårtan vitnar och det blir som kärlkramp i den, vilket också ger smärtsam amning --> Sök stöd på BVC, amningsmottagning eller vårdcentral.
- Barnet har kort tungband --> Sök stöd på BVC eller amningsmottagning, som kan skriva remiss till barnläkare eller öron-näsa-hals-läkare (som kan klippa tungbandet).
Barn som biter
När barnet har fått tänder kan du råka ut för att det biter dig i bröstvårtan, vilket kan göra väldigt ont. Säg då "NEJ" högt och tydligt och ta bort barnet från bröstet en stund. Låt sedan barnet ta bröstet på nytt. Upprepa vid behov.
Hitta det som funkar för er
Det viktiga är att du alltid respekterar hur det känns när du ammar och att du vågar prova dig/er fram med olika amningsställningar och små justeringar av barnets läge i famnen för att hitta vad som fungerar bäst för er – och där amningen inte gör ont.