Fetal diagnostic 900x600

Läs före: KUB & NIPT

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Fosterdiagnostik är undersökningar som kan göras under olika delar av graviditeten. De syftar till att ta reda på om barnet är friskt och om graviditeten fortlöper som den ska. Det som kallas för icke-invasiv fosterdiagnostik är den sortens undersökningar som innebär att det inte finns någon ökad sannolikhet för missfall, då de inte påverkar graviditeten på något sätt.

Nedan förklarar vi de olika typer av fosterdiagnostik som går att göra i tidig graviditet:

KUB   KUB står för kombinerat ultraljud och biokemisk analys. Detta är en undersökning som sker i två delar. I 10 fulla graviditetsveckor (tidigast 9+6) tas ett blodprov. Där tittar man på graviditetshormoner och enzymer från moderkakan. I 12 fulla veckor (11+6) gör du sedan ett ultraljud.

Svaret från blodprovet tillsammans med ultraljudssvaret sedan läggs in i ett statistikprogram som räknar ut sannolikheten för tre olika typer av kromosomavvikelser. Trisomi 13, 18 och 21. Du får svar direkt efter ultraljudsundersökningen förutsatt att du tagit blodprover innan. Blodproverna tas som tidigast från och med vecka 10, men minst några dagar innan, så att de är klara vid ultraljudsundersökningen. Du kommer alltså inte att få ett direkt svar huruvida barnet bär på någon av dessa kromosomavvikelser, utan en sannolikhetssiffra som talar om hur stor risk det är att barnet bär dem. Vid förhöjd risk rekommenderas det att du gör ett NIPT som uppföljning för att få ett säkert svar.

NIPT NIPT står för non invasiv prenatal test. Testet är ett vanligt blodprov från den blivande mamman där man isolerar barnets DNA från mammans blod. Detta kan man göra från graviditetsvecka 11 (10+0). Till skillnad från KUB är NIPT möjligt att göra genom hela graviditeten.

I samband med NIPT görs även ett ultraljud (om det inte redan har gjorts) för att säkerställa graviditetslängd och om det är flerbörd, alltså fler än ett barn. Från barnets DNA kartläggs kromosompar 13, 18 och 21 för att se avvikelser på dessa. Man kan även se könskromosomer vid det här testet. Så genom detta kan du få reda på barnets kön, men det är såklart frivilligt.

Provet tar cirka 7–10 dagar att analysera och får du ett svar som visar att allt är normalt på NIPT kan du lita på att det är säkert och känna dig trygg med att det stämmer. Får du däremot ett avvikande svar är felmarginalen större och då krävs invasiv fosterdiagnostik för att få ett säkert svar.

Du kan läsa mer om vad fosterdiagnostik innebär under vår kategori om Graviditet.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se