Hinnsvepning
Innan en induktion påbörjas erbjuds hinnsvepning. Det kan minska behovet av en induktion. Vid en hinnsvepning gör barnmorskan eller läkaren en vaginalundersökning. Går det att få in ett finger i livmodertappen är syftet att försöka få in fingret innanför den inre modermunnen och manuellt få fosterhinnorna att lossna från kanterna. Detta utförs med stor försiktighet, så att inte fosterhinnorna spräcks och vattnet går. Metoden antas frisätta hormonet prostaglandin, vilket kan hjälpa födseln att starta. Studier visar att det minskar behovet av induktion och ökar sannolikheten för en spontan förlossningsstart.
Amniotomi - ta hål på hinnorna
Amniotomi innebär att man avsiktligen tar hål på fosterhinnorna. Det är en mekanisk induktionsmetod somgörs via en vagialundersökning. Barnmorskan använder det som heter amniohook, något som går att likna vid en lång virknål av plast, för att raspa hål på hinnorna. Det här låter kanske läskigt men amniohooken känns inte av, då den förs in mellan barnmorskans fingrar. Det är alltså barnmorskans fingrar som känns inuti slidan.
När det gått hål på hinnorna börjar det att sippra vatten, ibland kommer det som en rejält skjuts med fostervatten. Det kan upplevas som att frivilligt kissa på sig. Det kommer att fortsätta sippra fostervatten tills barnet är fött. På förlossningen finns det stora bindor som kan fånga upp vattnet. Kommer det mycket vatten brukar det vara bekvämt att byta binda ofta. Bindorna hålls på plats av de klassiska förlossningstrosorna, som är väldigt stretchiga (och ofta bekväma). De är engångstrosor som kan vara bra att byta om de blivit blöta.
Oxytocin - även kallat Syntocinon
Att använda oxytocin är ett medicinskt sätt att starta födseln på. Det är en infusion som ges via dropp. För att få dropp behövs en infartskanyl, pvk, sättas, antingen i handen eller i armvecket. Infusionen påbörjas med en mycket låg dos för att sedan successivt ökas till dess att livmodern kommit igång med regelbundna värkar. Om induktionen startats med en amniotomi brukar oxytocin vanligtvis påbörjas ca 1-2 timmar efter det att en amniotomi utförts, om amniotomi i sig inte är tillräcklig för att värkarbetet ska påbörjas.
Ballongkateter
En mekanisk induktionsmetod. Har du tidigare fött barn via kejsarfödsel är det här ofta en metod som föredras framför medicinska preparat, men det kan skilja sig från sjukhus till sjukhus.
En tunn kateter läggs in i livmodertappen. För att kunna föra in katetern behöver en vaginalundersökning göras. Det är vanligt att använda samma undersökningsposition som vid ett gynekologbesök. En läkare för sedan försiktigt in katetern i livmoderhalskanalen. Väl inne i livmodern fylls ballongen (som finns på spetsen av katetern) med vätska, så att det blir en vätskefylld ballong.
Ballongen utövar ett mekaniskt tryck på den inre modermunnen, som i sin tur hjälper kroppen att frisätta bra föda barn-hormoner (prostaglandin & oxytocin) så att modermunnen börjar öppna sig. Katetern tejpas fast på insidan av låret. När det är öppet 3-4 cm kommer kateterna att trilla ut. Då kan man fortsätta med nästa steg av induktionen, vanligtvis amniotomi eller ett oxytocindropp.
Cytotec®
En medicinsk induktionsmetod som hjälper cervix att mjukna och värkarna att starta. Det är ett syntetiskt framställt prostaglandin i tablettform. Tabletten löses upp i vatten och tas varannan timme i liten dos till dess att värkarna startar eller tills dess att maxdosen uppnåtts (100ml).
Angusta®
Ännu en medicinsk induktionsmetod som hjälper cervix att mjukna och värkarna att starta. Det är ett syntetiskt framställt prostaglandin i tablettform. En tablett tas varannan timme, alternativt två tabletter var fjärde timme, tills livmodertappen har mjuknat och värkarna startat. Åtta tabletter kan ges under ett dygn, totalt kan 16 tabletter ges.
Hormongel - Minprostin®
En medicinsk induktionsmetod med ett syntetiskt framställt prostaglandin. Här förs gelen in långt i slidan vid en vaginalundersökning som utförs av en barnmorska eller läkare. Gelen har som syfte att mjuka upp livmodertappen. Efter 6-12 timmar görs en ny vaginalundersökning,där det bedöms om mer gel behövs. Det här kan behöva upprepas flera gånger innan livmodertappen börjar mjukna och det är dags för nästa steg i induktionen.
Källor:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.
- Ajne, G, Blomberg, M & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- https://www.sfog.se/media/338284/sfog-riktlinjer-induktion-221125.pdf