AdobeStock 461530702

Latensfasvila & upprätta ställningar

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Under latensfasen bör du spara på dina krafter och samla energi, då är en liggande ställning att föredra. Man vet också att under själva latensfasen när barnets huvud ska tränga ner genom bäckeningången så sker det lättare om kvinnan ligger ner i en upprätt position. Växla gärna mellan att ligga på höger och vänster sida och ha gärna en kudde mellan benen.

I takt med att värkarna och smärtan tilltar är det annorlunda. I det aktiva skedet av förlossningen är det upprätt ställning som gäller, om man vill ha de fördelar som räknats upp. Visst kan känslan vara att: hur ska jag orka vara upprätt och röra på mig när smärtan tilltar. Men din partner och personalen kommer vara till stor hjälp. Hjälpmedel som gåstol, pilatesboll, lian och förlossningssäng kan underlätta att hitta upprätta ställningar som du även kan vila i under en värkpaus. En strategi kan vara att du i förlossningsrummet gör olika stationer som du varierar mellan och sedan tar 5 värkar på varje station. En station är gåstolen, nästa pilatesbollen, en knästående i sängen med saccosäck och en hänga på partnern till exempel. På så sätt får du variation i ställningarna men också tiden att gå.

Under övergångsskedet kan du variera mellan att ligga i sidoläge fem värkar och sedan växla till fem värkar knästående.

Under själva krystskedet kan det vara bra att variera allt från knästående, sittande på förlossningspallen till att stå på alla fyra på en madrass. Hur du sedan tar emot ditt barn beror på i vilken ställning du föder fram barnet. Det viktiga är att du får ta emot ditt barn i din egen takt.

Det finns inga studier som visar att det skulle vara mer farligt för stora bristningar i vissa ställningar än andra.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.