pexels-laker-5732760

Listerios

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Listerios är en mycket sällsynt infektion, oftast helt utan symptom eller med lindriga symptom som feber, huvudvärk och ont i kroppen. Inkubationstiden ligger vanligen på runt tre veckor.

Risken att bli infekterad är högre när man väntar barn än den är i vanliga fall. Har du infekterats vid en tidigare graviditet löper du ingen ökad risk för att få det även under denna graviditet.

Om man blir smittad när man väntar barn finns risk för att även barnet infekteras och skadas. Infektionen ökar även risken för tidig födsel, det vill säga före vecka 37+0. Listerios kan behandlas med antibiotika.

Det är viktigt med god handhygien när du lagar mat eftersom bakterien kan förekomma i vissa livsmedelsprodukter. Undvik opastöriserad mjölk och dessertostar. Vanliga hårdostar går bra. Var noga med att koka och steka fågel, kött och fisk väl. Undvik att äta varmrökt och gravad fisk.

Skölj alltid frukt och råa grönsaker väl innan du äter dem.

Källa:

  • medscinet.se/infpreg
  • 1177.se