Är du tidigt i graviditeten och får ont i magen tillsammans med en blödning kan det vara ett begynnande eller pågående missfall och du bör kontakta vården för rådgivning.
Allteftersom barnet växer och tar mer plats så växer även livmodern, så det är vanligt att det känns annorlunda i magen under graviditeten och du kan ha ont eller känna obehag utan att det finns någon anledning till oro. Du kan känna hur det liksom ”drar” i magen framförallt på sidorna av livmodern, mot ljumskarna. Man skulle kunna kalla det för växtvärk.
Senare under graviditeten kan livmodern bli hård - till och från - vilket beror på något som kallas för ”Braxton Hicks” sammandragningar. Det är livmodermuskeln som tränar sig inför sin viktiga uppgift att tillsammans med dig föda barn. De här sammandragningarna ska inte göra ont och din livmoder ska bli mjuk igen när de släpper. Händer det när du är ute och går kan det upplevas som om du helt plötsligt inte kan ta normala steg utan behöver gå små ”myrsteg” tills det släpper.
Är sammandragningarna smärtsamma och/eller regelbundna ska du alltid kontakta vården. Det kan vara tecken på ett för tidigt värkarbete vilket inte sällan beror på en så kallad ”tyst” urinvägsinfektion och du behöver då få behandling med antibiotika.
Får du rejält ont högre upp i magen, under revbensbågen, samtidigt som du har en allmän sjukdomskänsla som exempelvis huvudvärk, ögonflimmer eller tilltagande svullnad i kroppen behöver du ta kontakt med vården omgående. Det kan vara tecken på en begynnande havandeskapsförgiftning, så kallad preeklampsi.
En ovanlig komplikation är att delar av moderkakan lossnar, då blir hela livmodern stenhård och du får skarp smärta och en stark ”olustkänsla” i hela kroppen. Skulle det här hända behöver du också söka vård omgående.
Men i de allra flesta fall så är lite ont i magen alltså helt normalt och beror på växtvärk. En del barn har också ett favoritstätt att ligga på inne i livmodern och mot slutet av din graviditet kan barnets rumpa eller fot/knä trycka upp mot ena sida av övre delen av magen. Det är helt ofarligt men kan upplevas rejält obekvämt.
Källa:
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se