cook-3398117 340

Mat som innehåller gluten

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Nya forskningsresultat om utveckling av glutenintolerans pekar på att det viktigaste för att minska risken för glutenintolerans, celiaki, är att långsamt vänja spädbarn vid små mängder gluten. Däremot spelar det inte så stor roll när man börjar ge barnet gluten.

Gluten finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Däremot finns det bara lite gluten i havre. Det nya rådet är att börja ge mat med gluten på samma sätt som annan mat. Men det är viktigt att börja med små mängder och att öka mängden långsamt.

Du kan till exempel låta barnet få smaka en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån eller en liten sked gröt eller välling några gånger i veckan. Öka successivt mängden över tid för att låta barnets mage och tarmar vänja sig långsamt.

Information från Livsmedelsverket