AdobeStock 519501088

Matallergi hos spädbarn

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Om du misstänker att ditt barn reagerar på ett visst livsmedel är det viktigt att rådgöra med sjuksköterskan på BVC. Undvik att på egen hand utesluta livsmedel innan barnet har blivit utrett och fått en eventuell diagnos.

Alla reaktioner på mat beror nämligen inte på allergi. Spädbarn kan till exempel få rodnad eller utslag runt munnen, bli röda i stjärten eller få en orolig mage utan att det handlar om allergi eller överkänslighet.

När ett barn har matallergi

De vanligaste matallergierna under barnets första levnadsår är allergi mot mjölkprotein och äggprotein. Om ditt barn får en allergidiagnos är det viktigt att du får individuella råd om kosten. Ofta sker detta i kontakt med dietist, som kan hjälpa till att säkerställa att barnet får i sig all näring som behövs trots anpassningar i kosten.

Information från Livsmedelsverket